Kran je restauriran i predstavlja savršeni vidikovac sa pogledom na tri strane grada; Foto: Andrej Mišić
Domaći projekti

Kako je originalno zamišljen Institut Muzej Nikole Tesle na Dorćolu

Projekat od nacionalnog značaja koji sa sobom nosi humanu ideju i ime našeg velikana, neophodan je u kulturnom životu jedne evropske prestonice. Ali kada će se i po kojem rešenju on zaista izvoditi?

Magistarski projekat Andreja Mišića na temu revitalizacije kompleksa Termocentrale „Snaga i Svetlost“ na Dorćolu, nastaje kao odgovor na potrebu dosadašnjeg Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, da proširi svoj izložbeni prostor i obim aktivnosti. Realizovan je pod mentorstvom renomiranog italijanskog arhitekte Luke Skaketija (Luca Scacchetti), preminulog 2015. godine, neposredno pred samu odbranu projekta, a u saradnji sa dr Branimirom Jovanovićem, u funkciji direktora Muzeja Nikola Tesla u Beogradu.

„Motivacija za razvoj ovog projekta, meni jako značajnog, je višestruka.“ – kaže Andrej Mišić za naš portal. „Kao student magistarskih studija u inostranstvu, želeo sam da moj završni projekat izađe iz okvira akademskog i bude realan doprinos mom gradu, a u isto vreme i oda počast jednom od najcenjenijih srpskih imena, Nikoli Tesli.“ – dodaje Andrej.

Termocentrala Snaga i Svetlost, značajna po svojoj istorijskoj ulozi, kasnije poptuno napuštena, suočena sa pokušajem uništenja, pa potom zaštite od strane države, bila je u jednom smislu paralela usponu i padanju u zaborav našeg velikana Nikole Tesle.

Tokom razvoja projekta, radi dobijanja dokumentacije, Mišić je kontaktirao Zavod za zaštitu spomenika u Beogradu, Istorijski arhiv Beograda, Beogradske Centrale i više puta posetio lokaciju. Višemesečnim radom on je uspeo da nacrta i digitalizuje tehničke crteže i sakupi bogatu arhivu fotografija.

Andrej smatra da je ovakav projekat od nacionalnog značaja koji sa sobom nosi humanu ideju i ime našeg velikana, neophodan u kulturnom životu jedne evropske prestonice. A projekat je zaista velik!

Termocentrala Snaga i Svetlost utvrđena je za spomenik kulture odlukom Vlade iz 2013. godine.

Projekat čine glavna zgrada Elektrane, portalni kran sa rukavcem, upravna zgrada, pumpna stanica i filtersko postrojenje i zelena površina.

Kompleks intervencije obuhvata površinu od oko 70.000 kvadratnih metara. Čine ga glavna zgrada Elektrane, portalni kran sa rukavcem, upravna zgrada, pumpna stanica i filtersko postrojenje i zelena površina koja u novoprojektovanom stanju postaje oaza parkova sa otvorenim amfiteatrom, ugostiteljskim sadržajem i novom šetališnom zonom.

Zbog neizmernih vrednosti ovog mesta, sakupljenih tokom decenija, projektu rekonstrukcije se pristupa ne kao reformi, već kao sveobuhvatnom planu obnove njegove istorije, prilagodivši ga novim zahtevima.

Institut Muzej Nikola Tesla ima prevashodno istraživačku ulogu, pripada novoj tipologiji Instituta Muzeja, koji svojom multidisciplinarnom delatnošću i strukturom pokriva i spaja oblasti nauke, umetnosti, edukacije, razvoja mladih, itd.

Izložbeni perkurs koncipiran je tako da uvede posetioca kako u svetovni, istraživački, tako i duhovni segment života Nikole Tesle. Edukativni deo posete omogućen je kroz niz interaktivnih postavki, „augmented reality“ instalacija, holograma, učestvovanja u eksperimentima.

Ulazni hol; Foto: Andrej Mišić

Kubusi kao Nijagarini vodopadi

Prvi deo izložbe predstavlja uvod u život naučnika, rođenje u Smiljanu, priču o porodici, privatne rekvizite, uvodeći nas polako u duhovni život, filozofiju i postulate njegovog stvaralaštva.

Kran je restauriran i predstavlja savršeni vidikovac sa pogledom na tri strane grada, kao i dodatak izložbenom perkursu gde su smeštene periodične postavke.

Kubusi, inspiracija Nijagarinih vodopada, su kulminacija izložbe, kako u smislu vertikalne kote, tako i u efektu doživljaja. Spuštajuci se „Nijagara“ kubusima, upoznajemo se sa patentima i ulazimo u veliku salu sa najznačajnijim otkrićima i eksperimentima.

Velika sala – Kubusi Nijagara; Foto: Andrej Mišić

Modernizovana marina

Upravna zgrada zadržava administrativnu funkciju, sa dodatnim galerijskim prostorom i terasom na krovu. Pumpna stanica i filtersko postrojenje postaju ugostiteljski sadržaj.

Velika zelena površina postaje oaza parkova sa šetališnim i biciklističkim stazama, open air amfiteatrom, paviljonom posvećenim razvoju mladih talenata i pratećim ugostiteljskim sadržajem. Trg pri izlasku na reku posvećen je našem poznatom fizičaru Đorđu Stanojeviću.

Prostor marine je zadržan, preuređen i modernizovan.

Masterplan; Foto: Andrej Mišić

Šta će se zaista izvoditi?

Projekat Andreja Mišića je u julu 2015. godine prezentovan gradskim vlastima, tokom manifestacije jubileja rođenja Nikole Tesle. Iako se sada najavljuje realizacija Instituta Muzeja Nikole Tesla nejasno je po kojem će tačno rešenju on izvoditi. Ono što je definitivno sigurno, to je da je ovo originalno rešenje koje na pravi način predstavlja lik i delo našeg velikog naučnika.

Eksterijer
Eksterijer
Velika sala, donji deo kubusa
Velika sala, donji deo kubusa
Presek
Presek
Masterplan
Masterplan

Faktografija

 • PROJEKAT: Institut Muzej Nikola Tesla
 • LOKACIJA: Termocentrala Snaga i Svetlost, Beograd
 • GODINA: oktobar 2014/ jul 2015
 • PROJEKTANT: Andrej Mišić
 • TUTORI PROJEKTA: Arh. Luca Scacchetti, Dr Branimir Jovanović

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Marija

  Bravo!!! Nadajmo se realizaciji ove odlicne ideje!! Bravo !

 2. AArdvark

  Kakve su šanse da se ovaj projekat realizuje, makar u nekom manjem obimu? da li postoje odvojena budzetska sredsva?

 3. Peer Gynt

  Imam i ja jedan studentski projekat uradjen na priznatom evropskom univerzitetu, a za projekat od nacionalnog znacaja. Jel mozete da mi pomognete da ga proguram u Srbiji bez konkursa?

 4. Nikolina

  Muzeji ne bi trebalo da je pored reke.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *