Domaći projekti, Izdvojeno

Efektni lukovi: Porodična kuća u Nišu sa prozorima od bakra

Ovu luksuznu kuću u širem centru grada krase neobično oblikovanje, bakarni prozorski ramovi i prostrana krovna terasa za odmor i relaksaciju.

U poslednjih par godina, Niš je postao jedno od najvećih žarišta progresivnih arhitektonskih stremljenja. Projekti kao što su garaža na Sinđelićevom trgu, stambena zgrada na Panteleju, tržni centar Delta Planet i proširenje Elektronskog fakulteta jedni su od brojnih realizacija koje pomeraju granice savremene arhitekture u Srbiji.

Međutim, naročito veliki proboj novih ideja, pogotovo odnosa funkcije i forme, primećuje se u oblasti arhitekture porodičnih kuća, vila i vikendica. Primera radi, Branković Mountain Resort, kuća u Igmanskoj ulici, kompleks Arde Land i vila oblikovana oko japanske trešnje samo su od neki od istaknutih antologijskih primera savremene arhitekture Niša.

U serijalu izuzetnih projekata naročito se izdvaja idejno rešenje luksuzne vile koji potpisuje Kapaprojekt. Planirani objekat predstavlja jedinstvenu funkcionalnu jedinicu, raspoređenu u dve etaže, sa pejzažnim uređenjem dvorišta. Ova gradska vila prepoznatljiva je po svojoj tipologiji i više nego upečatljivoj fasadi i krovnoj terasi.

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Glavni ulaz u kuću je sa bočne strane; Foto: Kapaprojekt

Vila u centru grada

Kuća se nalazi u širem centru Niša, a okružena je stambenim objektima niže spratnosti. „Objekat je pravilnog pravougaonog oblika u osnovi (dimenzija 11,80 x 9,25 metara), skladne proporcije gabarita i spratnosti Po+P+2. Udaljen je od uličnog fronta parcele zelenim pojasom, a sve u funkciji naglašene privatnosti“ – navode arhitekte iz biroa Kapaprojekt za naš portal.

Iako se nalazi na parceli nepravilnog oblika, objekat tačno orijentisan u pravcu sever-jug. Glavni ulaz u objekat je sa bočne strane, preko izdignutog pristupnog platoa. Ulaznu zonu kuće predstavlja prostrani pretprostor, u funkciji foajea, po ugledu na organizaciju salonskih stanova, čime ulazak u kuću dobija reprezentativan karakter.

Trpezarija i dnevna soba povezane su u jednu celinu; Foto: Kapaprojekt

U pogledu oblikovanja, osnovna ideja je da se ne teži uklapanju u okruženje.

Prizemlje je koncipirano kao primarni centar okupljanja i karakteriše ga otvorena veza između dnevne sobe, trpezarije i kuhinje. „Dnevna soba sa trpezarijom zamišljena je kao čista i jedinstvena celina, oslobođena vizuelnih barijera“ – navode arhitekte.

S druge strane, prvi sprat kuće projektovan ja kao privatna zona sa sobama za decu i roditelje. Spavaće sobe organizovane su oko centralno postavljenog hodnika. Po svojoj veličini, poziciji i dvostranoj orijentaciji naročito se ističe roditeljska soba sa garderoberom.

Drugi sprat vile osmišljen je kao otvoren prostor za odmor i opuštanje, i karakteriše ga pristup krovnoj terasi. Naročitu atrakciju predstavlja veliki stakleni zid koji se otvara ka južnoj stani i krovnom vrtu.

Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt

Lukovi na fasadi

U pogledu oblikovanja, osnovna ideja je da se ne teži uklapanju u okruženje, već da objekat egzistira poput papirne makete u stilski nedefinisanom ambijentu. „Vilu odlikuje kompaktna geometrijska forma, sa duboko zasvođenim prozorima, koji stvaraju balans i jasno definišu karakter objekta“ – napominju projektanti.

Lukovi su izvajani na savremeni način, zasečeni kosom ravni, tako da ne samo da imaju međusobnu reakciju sa svetlom već i istupaju iz tradicionalnih okvira. Lučni otvori naglašeni su bakarnim prozorskim ramovima i na taj način postignut je kontrast sa svedenom obradom fasade. Istovremeno ova kuća je umerena i ekstravagantna.

Osim same kuće, velika pažnje posvećena je i okućnici. „Celokupan osećaj topline porodičnog doma je postignut i integracijom zelenila, koje kao jedini element preuzet iz spoljašnje sredine i predstavlja sponu između objekta i zatečenog okruženja“ – zaključuju arhitekte.

Slično kao i salonski stanovi, ova kuća ima tri prozor okrenuta ka ulici; Foto: Kapaprojekt

Odstupanje od normativa

Po obimu i kvalitetu, arhitektura u Nišu trenutno prolazi kroz fazu intenzivnog razvoja i procvata. No, u jednom trenutku, vodeći niški biroi težili su sličnom oblikovnom stilu karakterističnom po primeni čistih volumena i drvenih elemenata na fasadi – što je vodilo u jednu monotonost.

Međutim, određeni broj klijenata od arhitekata zahteva „projekat po meri“, a koji će odgovarati njihovom specifičnom životnom stilu i stambenim preferencijama – kako u organizaciji, tako i u oblikovanju. Gradska vila u Đerdapska ulici upravo je jedan od takvih projekata.

Grafički prilozi

Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt

Fotogalerija

Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt
Foto: Kapaprojekt

 

Faktografija
naziv objekta:

Porodična kuća

mesto:

Đerdapska, Niš

autori projekta:

Kapaprojekt

autorski tim:

Vladimir Ivanović, Aleksandar Stojanović, Nikolija Dimitrijević i Sanja Stojanović

godina projektovanja:

2022.

površina:

375 m2

spratnost:

Po+P+2

vizualizacija:

US Visuals

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Zoki

  Trebalo bi prvo da pogledate, NPR. Tu garazu pa da bilo sta pozitivno napisete o njoj.

 2. nis lee ya

  >siri centar grada
  >kuca se nalazi u Duvanistu

  ????
  Ljudi da li vi nekad procitate clanak pre nego sto ga objavite?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *