Nagrada za društevni uticaj otišla je u ruke arhitekte sa Tajlanda; Foto: Boonserm Premthada
Arhitektura

Upoznajte tajlandskog arhitektu nagrađenog u Milanu za društveni uticaj

Kao deo svoje prakse Tajlanđanin uključuje nekvalifikovane meštane, koji evoluiraju u zanatlije i energično i entuzijastično sarađuju na njegovim projektima.

U okviru milanske The Design Prize dodeljuje se i nagrada u kategoriji Social Impact, koja svakako mora biti velika čast za svakog arhitektu koji je dobije, ali i razlog za ponos zbog načina na koji je njihov rad prepoznat.

Na ovogodišnjoj dodeli, zlatnu statuu Madonnina za doprinos u arhitekturi na polju društvenih aspekata dobio je tajlandski arhitekta Bonserm Premtada, koji predvodi firmu Bangkok Project Studio.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Tajlandski arhitekta Bonserm Premtada; Foto: DesignBoom

Tri funkcije Premtadine arhitekture

Naime, kako piše DesignBoom, kao deo svoje prakse ovaj arhitekta uključuje nekvalifikovane meštane, koji evoluiraju u zanatlije i zaista energično i entuzijastično sarađuju na njegovim projektima.

„Moja arhitektura obavlja tri funkcije: čuva kulturu, oživljava šumu i gradi samoodrživu zajednicu“, rekao je tokom svog obraćanja Bonserm Premtada.

Potom se okrenuo i ka budućnosti za koju smatra da ne samo da je jako usredsređena na čovečanstvo, već i na njegovo okruženje, dodavši da ljudska bića treba harmonično da koegzistiraju sa prirodom i životinjama, negujući poštovanje i skromnost.

Primer industrijske izrade gde se konstrukcija od staklenih blokova izvodi bez maltera; Foto: Boonserm Premthada

Kroz njegove projekte posmatrači su upućeni da sagledaju odnose uloga čoveka i životne sredine, prirodnog i veštačkog.

Na kraju prezentacije, arhitekta je stavio akcenat na svoj moto „Lokalno je budućnost“, zatvorivši svoje izlaganje sa nadom da će u budućnosti pružiti nove perspektive i znanja koja će možda inspirisati ljude širom sveta.

U svojoj praksi Bonserm Premtada poznat je po tome što daje prednost upotrebi jeftinih, održivih materijala i niskotehnološkim metodama gradnje.

Kroz njegove projekte posmatrači su upućeni da sagledaju odnose uloga čoveka i životne sredine, prirodnog i veštačkog, gde se postavlja cilj postizanja uravnoteženog života zasnovanog na komplementarnosti i usklađenosti.

Projekat „Artisans Ayutthaya: The Woman Restaurant“; Foto: Boonserm Premthada

Nasleđe tradicije, kulture i mudrosti

Arhitektin studio izveo je brojne projekte širom svoje matične zemlje, uključujući „Muzej slonova“, kompleks zgrada napravljen od glinene opeke, sa nadom da će posetioce obrazovati o bliskoj vezi koju životinje imaju sa ljudima severoistočnog Tajlanda.

„Ljudi ovde žive pod istim krovom kao i slonovi, koji se više smatraju kao deca nego kao kućni ljubimci. Ovo nasleđe tradicije, kulture i mudrosti prenosi se generacijama u ruralnim delovima zemlje, gde postoji najveći broj pripitomljenih slonova na Tajlandu“, rekao je Bonserm Premtada.

„Muzej slonova“ na Tajlandu snimljen dronom; Foto: © Spaceshift Studio

Kada im se životni vek završi, ručno rađene opeke od slonove balege se prirodno razlažu u tlu.

Projekat „Pozorište slonova“, sa druge strane, još je jedan primer koji pokazuje kako se životinjski otpad može reciklirati u građevinski materijal, maksimizirajući prednosti prirodnih resursa i otkrivajući nove potencijale u oblasti arhitekture i umetnosti.

Za ovaj projekat, dizajnerski tim je kreirao prototipove opeke u saradnji sa takozvanim mahutima, trenerima i čuvarima slonova, kao i lokalnim radnicima.

Prateći odgovarajuću proceduru, ručno rađene cigle od slonove balege spremne su da doprinesu svetu arhitekture, a kada im se životni vek završi one se prirodno razlažu u tlu.

Projekat „Pozorište slonova“; Foto: Boonserm Premthada

Podrška lokalnoj zajednici

Želja Bonserma Premtade za pružanjem podrške lokalnoj zajednici može se videti i u njegovom projektu „Artisans Ayutthaya: The Woman Restaurant“, koji je znatno fokusiran na zajednicu.

Struktura je izgrađena u selu nadomak drevnog grada Ajutaja, gde većinu stanovnika čine neudate žene i udovice, starosti između 55 i 94 godine.

Njihova svakodnevna aktivnost je pripremanje hrane za prodaju sa namerom da prikupe sredstva za obnovu obližnjeg hrama.

Projekat „Artisans Ayutthaya: The Woman Restaurant“, Tajland 2021; Foto: Boonserm Premthada

Tajlandski arhitekta je koristio materijale koji imaju drugu namenu, ali su radi održivosti ugrađeni u objekat.

Da bi izveo ovaj restoran, arhitekta je koristio materijale koji imaju drugu namenu, ali su radi održivosti ugrađeni u objekat.

Ovaj restoran promoviše održivu arhitekturu, vrednosti zajednice i lokalne tradicije, kao dokaz odlučnosti žena da sačuvaju kuhinju i zanat po kome je Ajutaja poznata.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *