Dizajnerka Đurđa Garčević iz Beograda; Foto: Nebojša Babić
Aktuelno

Mlada dizajnerka iz Srbije osvojila treću nagradu na Salone Satellite u Milanu

Nagrađeni projekat urbanog nameštaja Meenghe pokrenut je problemom prekomernog korišćenja automobilskih guma u celom svetu.

Beograđanka Đurđa Garčević, jedna od petoro predstavnika Srbije u selekciji Mladih dizajnera Balkana (YBD), osvojila je treću nagradu na 11. izdanju međunarodne smotre talenata “SaloneSatellite” koja se održava u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog sajma nameštaja u Milanu.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, njen urbani nameštaj – koji nosi ime Meenghe – „sveobuhvatan je projekat koji je osmišljen imajući na umu produženje životnog ciklusa proizvoda, stvarajući prijateljski uticaj kroz svoju interpretaciju materijala zasnovanog na recikliranoj mlevenoj gumi“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nagrađeni nameštaj od reciklirane gume; Foto: Nebojša Babić

Upotreba gume na što lakši način

Kako navodi sama autorka, ciljevi ovog projekta su bili da se pronađu nova mesta gde se guma može koristiti i da se za dizajn proizvoda može koristiti guma za proizvodnju.

„U ovom projektu ciljna tehnologija je uglavnom mehanička, odvajanje materijala, mlevenje do odgovarajuće veličine, a zatim spajanje u kalup uz pomoć poliuretana“ – objasnila je Đurđa i napomenula da gumu treba ponovo upotrebiti što je lakše moguće.

Kako dodaje, proizvodi ovog nivoa (usitnjena guma) obično se koriste umesto neobrađenih materijala, dok za proizvodnju ovog materijala nije potrebno mnogo energije niti posebnih tehnologija.

„Najvažnija stvar kod ove vrste reciklaže je da se ne proizvode štetni nusproizvodi“ – zaključila je Garčević.

Nagrađena dizajnerka pohađa Fakultet primenjenih umetnosti, smer industrijski dizajn; Foto: Nebojša Babić

Đurđa se bavi dizajnom ekološki prihvatljivih proizvoda, umetnošću igara, ilustracijom i humanitarnim radom.

Đurđa Garčević završila je Školu za dizajn u Beogradu, smer vizuelne umetnosti, a posle srednje škole upisala se na Fakultet primenjenih umetnosti, smer industrijski dizajn.

Opredeljenje za ovu profesiju je, kako kaže, proisteklo iz interesovanja za spoj umetnosti i nauke, a bavi se dizajnom ekološki prihvatljivih proizvoda, umetnošću igara, ilustracijom i humanitarnim radom vezanim za životinje.

Ostali dobitnici

Prvu nagradu na smotri „SaloneSatelite“ osvojio je Lani Adeoje iz Nigerije za projekat otropedske šetalice nazvane RemX, dok je belgijski Studio Gilles Werbrouck (Belgium is Design) dobio drugu nagradu za svoju limitiranu seriju lampi.

Da podsetimo, u selekciji Young Balkan Designers 2002, pored Đurđe, učestvovalo je još četvoro predstavnika Srbije, a to su Milan Kajganić, Arpad Pulai, Tijana Kostić i Marija Kojić.  

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *