Volvo bager na točkovima EWR150 čija se kašika može rotirati za 360 stepeni; Foto: Gradnja.rs
Aktuelno, Izdvojeno, Sajmovi

Sajam 2022: Domaći mikroarmirani beton, montažne kuće od CLT-a, bageri u 360 stepeni i još mnogo toga

Pogledajte i kako izgledaju sistemi za odbranu od poplava, zvučne barijere, domaće modularne utičnice ali i sistemi za naprednu sadnju drveća u gradovima.

Stigao je Sajam! Nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, ova specijalizovana međunarodna manifestacija ponovo se vratila u Beograd. Umesto bolničkih kreveta i punktova za vakcinaciju, pod kupolama beogradskog sajma ovog puta smo videli najmodernije mašine, materijale i opremu iz sveta građevinarstva.

A ovo su stvari koje su na 46. Sajmu građevinarstva ostavile na nas najveći utisak.

Forte Crete: Mikroarmirani beton

Premijerno na sajmu smo videli domaći mikroarmirani beton marke MB 150 sa čeličnim vlaknima. Ovaj beton koji i bez klasične armature može dosta da nosi, počeo je sa proizvodnjom u Negotinu.

Predviđen je da se koristi za sanacije, za dilatacije mostova i druge specifične namene. Beton je vodonepropusan, korozija ne može da se prenosi, a vek trajanja se predviđa na 200 do 300 godina.

Cena za džak od 20 kg je 19,2 evra dok je  cena za tonu 850 evra+PDV.

Mikroarmirani beton za koji nije potrebna klasična armatura. Foto: Gradnja.rs

Totpromet: plafonski sistemi za grejanje i hlađenje

Za maksimalnu udobnost ali i energetsku efikasnost zgrada na sajmu su nam preporučili plafonske sisteme za grejanje i hlađenje. Predstavljeni sistem ugrađuje se tokom izgradnje zgrada. Postavlja se na oplatu, cevi se vezuju, postavlja se armatura i ploča zaliva betonom. Cevi se nalaze na oko 5 mm od donje tačke betona, a ako se ploča uredno izvede i ako nije potrebno malterisanje plafona, sistem je efikasniji.

Za ploču od oko 400 m2 vreme ugradnje sistema iznosi svega pet sati.

Postavka ovog sistema je vrlo brza, pa je tako za ploču od oko 400 m2 vreme ugradnje je prema proizvođaču svega pet sati, ističu proizvođači iz Mađarske.

Sistemi za hlađenje i  grejanje se vezuju na toplotne pumpe, a automatizacija se vrši po prostorijama uz pomoć termostata.

Kako smo saznali, cena za kompletan sistem sa toplotnim pumpama za stambene zgrade iznosi oko 110 evra/m2. Za jednoporodične objekte, ovaj sistem po kvadratnom meru izađe nešto skuplje.

Plafonski sistemi za grejanje i hlađenje koji se ugrađuju u betonsku ploču. Foto: Gradnja.rs

PipeLife: sistemi za prihvat kišnice i odbranu od poplava

Primarna namena Storm Box sistema koji se ugrađuju u tlo jeste odbrana od poplava, odnosno regulacija i prihvat kišnice. Sistem se ugrađuje u zemlju na geotekstilnu podlogu, oblaže se PVC membranom ili geotekstilom i na njega se zatim postavlja sloj zemlje i travnjak. Sa ovim sistemom voda se akumulira, a nakon toga se može prečistiti i koristiti kao tehnička voda.

Velika primena je u urbanim sredinama gde su kišni kanalizacioni sistemi preopterećeni usled brzog razvoja stambenih zona ali i u industrijskim zonama gde se ova velika količina vode moze prečistiti te zatim koristiti kao tehnička voda.

Sistem za regulaciju i prihvatanje kišnice kao zaštita od poplava. Foto: Gradnja.rs

Semmelrock: sistem podignutog poda za ravne krovove

Sistem podignutih podova za ravne krovove je način popločavanja gde se na distancere i podmetače postavljaju završne ploče. Ispod ovog sistema se nalaze svi slojevi ravnog krova odnosno slojevi hidro i termoizolacije. Ovakav sistem menja tradicionalni sistem izlivanja cementne košuljice i lepljenja pločica.

Na distancere i podmetače postavljaju se ploče ispod koje se mogu voditi instalacije.

Kao prednost ističe se brža ugradnja, statički ne opterećuje konstrukciju, a postoji mogućnost ugradnje u zimskom periodu. Takođe olakšana je mogućnost reparacije termo i hidroizolacije krova tako što se ploče podižu i zatim posle popravke vraćaju na svoje mesto (nema potrebe za lomljenjem košuljice i pločica kao u tradicionalnim rešenjima)

Visina podmetača je od 10mm (fiksni podmetači) do 230 mm za podmetače sa varijabilnom glavom koje dopuštaju da krajnje postavljene ploče budu u horizontali, to jest da ne prate pad krova. Ispod ovih sistema mogu se provući instalacije što je velika prednost.

Cena fiksnih podmetača je oko 4 evra/m2 + cena ploča (od 17 do 30 evra u zavisnosti od debljine ploča).

Semmelrock sistem za ravne krovove

Velmidas: zvučne barijere

Kao što je bitna zaštite od poplava, tako je bitna i zaštita od buke. Turski proizvođač izrađuje zvučne barijere koje koriste železnice Srbije za izolaciju naseljenih mesta od buke. Ove barijere se rade od perforiranog metala koji je ispunjen kamenom vunom. Nosači su metalni profili između kojih se postavljaju zvučne barijere. Barijere mogu da imaju i antigrafit zaštitu.

Za delove gde je potrebno da se otvori vizura, postavljaju se prozirne barijere napravljene od polikarbonata ili akrila. Ove barijere su uglavnom zakrivljene kako bi odbijale zvuk.

Zaštita od buke od vozova uz zvučne barijere. Foto: Gradnja.rs

Digitel: domaće ugradne modularne utičnice

Ugradne modularne utičnice za radne stolove, kuhinjske pultove i konferencijske stolove dizajnirani su i napravljene u Srbiji, u Čačku.

Završnice su od metal (farbani metal ili inox) dok je unutrašnjost od plastike. Svi sistemi su modularni i mogu biti različitih veličina. Sem klasičnih šuko utičnica, postoje konektori za HDMi ili brzi punjači, USB priključci… Otvaranje može biti u pop-up opciji (iskače na pritisak), na poklopac ili kružni na navoj.

Cena pop-up sistema za kuhinjsku ploču u zavisnosti od odabranih modula se kreće od 60 do 90 evra.

Ugradna domaća modularna elektrogalanterija Digitel. Foto: Gradnja.rs

Vijator: fasadne skele

Ove skele domaćeg proizvođača iz Preševa kao prednost imaju bržu i lakšu montažu od klasičnih skela. One imaju manji broj elemenata a istu stabilnost (ram, garište i zaštitnu ogradu) dok klasične imaju još i dijagonale i horizontale. Standardne skele postavljaju se na visine do 45 metara dok je za veće visine potrebna skela sa većom debljinom zida cevi.

Skele se prave od aluminijuma i čelika, a proizvođač daje garanciju od 15 godina.

Domaće skele za fasadu koje se brže postavljaju. Foto: Gradnja.rs

Kolarević: Montažne kuće

Na sajmu je predstavljena i montažna kuća napravljena od unakrsno lameliranog drveta, CLT, proizvođača Kolarević iz Ćićevca.

Upotrebom panela od lameliranog drveta skraćuje se vreme izgradnje, jer se drveni elementi isporučuju kao prefabrikovani zidovi ili moduli, koji se zatim brzo uklapaju na gradilištu.

Ova kuća se poručuje od proizvođača po sistemu ključ u ruke sa krovom od lima, PVC stolarijom, pločicama i laminatom na podu. Proizvođač proizvodi i nameštaj od drveta te može da opremi i ceo enterijer kuće po želji.

Montažna kuča od lameliranog drveta domaće proizvodnje. Foto: Gradnja.rs

TreeBuilders: sistem za zelenu infrastrukturu u gradovima

U skopu predstavljanja rešenja za zelenu infrastrukturu gradova Green Cities Serbia, jedna od osam predstavljenih holandskih kompanija ponudila je rešenje kako saditi drveće na trgovima i velikim popločanim površinama.

Ovaj sistem štiti korenje drveta od nabijanja prilikom postavke pešačkih ili kolskih podloga. Kako su nam rekli na štandu, drveće ce rasti veće i brže jer se korenje usmerava na dole uz pomoć barijere koja se postavlja oko korenja.

Takođe, korenju se dovodi vazduh i atmosferska voda specijalnim cevima koji se razvode u zemlji. Predviđa se i ankerisanje korenja dok je drvo tek posađeno, to jest mlado. Ovo je potrebno da stablo bude učvršćeno dok korenje drveta ne ojača.

Ovaj sistem štiti korenje drveta od nabijanja prilikom postavke pešačkih ili kolskih podloga

Tree builders: sistem za zdravu sadnju drveća u urbanim sredinama

Volvo: Bager na točkovima

Na štandu proizvođača Volvo imali smo prilike da vidimo bager EWR150 na točkovima koji ima till rotator koji omogućava da se kašika okreće za 360 stepeni – što je velika prednost.

Ova mašina koja je prvi put predstavljena na sajmu može da bude potpuno nezavisna, odnosno da sa GPS sistemom profiliše teren i uradi 3D mapiranje kojim se određuje gde i koliko se kopa.

Model sa sajma je prodat i njegova cena iznosi 220.000 evra bez poreza.

Volvo bager na točkovima EWR150 na koji se može postaviti rototill. Foto: Gradnja.rs

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Djuka Gradjevinac

    Za mene je glavni utisak ne CLW kuća već čelična kuća lastavica…neverovatan sistem gradnje. Sajam generalno je dominantno promovisao turske kompanije i veliki je problem izostanak domaćih preduzeća.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *