Toplotne pumpe pokazale su se kao efikasnija opcija od brojnih alternativa; Foto: Samsung
Promo

Toplotne pumpe: Šta treba znati pre nego što se odlučite na ugradnju

Saznajte kako funkcionišu i koje sve pogodnosti donose, gde se i kako ugrađuju, kao i koliko električne energije troše u poređenju s električnim radijatorima.

U potrazi za visokoefikasnim načinom za održavanje toplote u svojim domovima, koji pritom ostavlja mali ugljenični otisak i ekonomski je isplativ, sve više ljudi okreće se sveobuhvatnom rešenju – toplotnim pumpama.

Prema definiciji, u pitanju su uređaji koji omogućavaju grejanje ili hlađenje prostora, te pripremu potrošne tople vode uz pomoć kompresorskog kruga, gde freon na jednoj strani isparava (hladi), dok na drugoj strani kondenzuje (greje).

Električna energija omogućava rad kompresora sa razmerom uloženog/dobijenog od otprilike 1:4, što toplotne pumpe čini vrlo efikasnim, te se smatraju potencijalno obnovljivim izvorom energije.

Mono sistem bez integrisanog tanka

Efikasna opcija uz smanjene troškove

Princip rada toplotne pumpe omogućuje visoku efikasnost, pogotovo u prelaznom razdoblju (jesen, proleće), što je čini efikasnijom opcijom od alternativa poput peći na drva, pelete, plinskih bojlera, električnih grejača, itd. U krajnjem ishodu to znači manje pogonske troškove, odnosno manje račune za investitora.

Dodatni razlozi za odabir toplotne pumpe jesu ovisnost o jednom energentu – električnoj energiji, čiju cenu kontroliše država, lako održavanje – jer nema potrebe za čišćenjem ostataka i dostavom energenta niti dodatnog prostora za skladištenje energenta, kao i sigurnost – jer nema visokih temperatura koje mogu uzrokovati požar i ozlede niti visokoeksplozivnih gasova.

Princip rada toplotne pumpe omogućuje visoku efikasnost, pogotovo tokom proleća i jeseni; Foto: Samsung

Za optimalnu iskoristivost pumpe, ali i toplotni ugođaj u prostoru, preporučuje se podno grejanje.

Kako bismo ugradili toplotnu pumpu potreban je odgovarajući strujni priključak, te prostor predviđen za smeštaj unutrašnje jedinice (iako postoje verzije i bez unutrašnje jedinice), bilo da se radi o hidrojedinici ili hidrojedinici sa integrisanim spremištem potrošne tople vode.

Toplotna pumpa se povezuje na ogrevni sistem čiji je radni medij voda, od kojih su možda na našim područjima u najvećoj u primeni radijatori.

Međutim moguće je koristiti i ventilokonvektore, ali za optimalnu iskoristivost toplotne pumpe ali i toplotni ugođaj u prostoru preporuka bi bila podno grejanje.

Tehnologija koja eliminiše izduvavanje

Iako se najčešće koristi za grejanje, toplotna pumpa može i da hladi. Naime, ako govorimo o podnom grejanju, problem nastaje pri regulaciji sistema kako bi se izbegao problem rošenja poda, ali takođe treba napomenuti da je voda kao radni medij dosta inertan sistem, što znači da treba više vremena (u poređenju s freonom) kako bi omogućio prijatnost pri hlađenju.

Ovom prilikom trebalo bi istaći jedinstveno rešenje na tržištu, a to je Samsung toplotna pumpa TDMPlus koja pored sistema grejanja putem vode, omogućuje i hlađenje (moguće i grejanje) putem direktne ekspanzije (freon kao medij) kroz unutrašnje jedinice, ono što u suštini i poznajemo kao “obične klime”.

Naravno, i tu Samsung nudi najviši nivo užitka uz WindFree tehnologiju koja eliminiše izduvavanje, a omogućava osećaj osveženja. Ovo iskustvo možda bi se najbliže moglo uporediti s ulaskom u rashlađeni šoping centar tokom vrelog letnjeg dana.

WindFree tehnologija eliminiše izduvavanje, a omogućava osećaj osveženja; Foto: Samsung

Instalacija je kompleksan proces i bitno je da instalater zna šta radi, ima iskustva i prati priručnik za instalaciju.

Kada je instaliranje toplotnih pumpi u pitanju, izvan doma se nalazi spoljašnja jedinica zajedno sa kompresorom i freonskim krugom, a unutar doma eventualno unutrašnja jedinica i spremište potrošne tople vode ukoliko postoji.

Kod jednostavnijih sistema sve komponente se nalaze u spoljašnjoj jedinici, osim spremišta tople vode koje mora biti u unutrašnjoj.

Kako za instalaciju spoljašnje, tako i za instalaciju unutrašnje jedinice postoje pravila koja se moraju ispoštovati kako bi sistem radio pravilno. U pitanju je kompleksan proces i bitno je da instalater zna šta radi, ima iskustva i prati priručnik za instalaciju.

Novo rešenje za područja s niskim temperaturama

Većina toplotnih pumpi može da radi na temperaturi do -25°C, međutim, pri takvim uslovima važno je imati na umu da iskoristivost pada isto kao i raspoloživi toplotni kapacitet.

Ako uzmemo Beograd kao primer, trebalo bi pomenuti kako su ekstremno niske temperature vrlo retka pojava koja se u većini gradova događa izuzetno retko i to eventualno noću tokom zimskih mjeseci, te se tu radi o 2% vremena u godini.

Trebalo bi istaći i uzbudljivu vest da krajem godine Samsung predstavlja rešenje zanimljivo baš za područja s vrlo niskim temperaturama u obliku visokotemperaturne dizalice topline niske buke.

Unutrašnja jedinica proizvodi buku uporedivu s bukom koju proizvodi frižider ili čak i manje.

Ukoliko je sistem dobro projektovan i instaliran, te kontinuirano održavan, problem buke ne bi trebalo da bude prisutan. Unutrašnja jedinica se često smešta u odvojenu prostoriju, kupatilo ili čak i kuhinju, ali to je preferencija investitora.

Unutrašnja jedinica proizvodi buku uporedivu s bukom koju proizvodi frižider (ili čak i manje), a to ne stvara problem normalnom funkcionisanju u prostoru.

Spoljašnja jedinica jeste malo bučnija u poređenju s unutrašnjom, ali opet ne u tolikoj meri da bi stvarala problem pri svakodnevnom korišćenju prostora.

Spoljašnja jedinica se može i odmaknuti od objekta, ali se vrlo često instalira i na balkonima bez da umanjuje prijatnost boravka u prostoru.

Spoljašnja jedinica se vrlo često instalira i na balkonima; Foto: Samsung

Odabir optimalne pozicije

Kako bi topla voda krenula što pre, toplotna pumpa se ne mora stritkno postavljati u blizini kupatila, jer se na svaki sistem tople vode može ugraditi cirkulacijska pumpa. Ona je potrebna ako je spremište potrošne tople vode daleko od potrošača, ali to je isto za svaki sistem grejanja vode.

Svakako bi trebalo dogovoriti s projektantom optimalnu poziciju kako bi se maksimalno iskoristio prostor, ali i omogućio najefikasniji rad sistema.

Dimenzije spoljašnje jedinice zavise od modela i kapaciteta toplotne pumpe, ali variraju od (ŠxVxD) manjih 880 x 638 x 310 mm, do većih – 940 x 1420 x 330 mm.

Kod unutrašnjih jedinica, ukoliko je u pitanju zidna hidrojedinica dimenzije su 510 x 850 x 315 mm ili, ukoliko se radi o integrisanoj hidrojedinici sa spremištem – 595 x 1800 x 700 mm.

Samsungova toplotna pumpa integrisana sa SmartThings aplikacijom

Pomoću besplatne mobilne aplikacije SmartThings možete gasiti, paliti i podešavati uređaj.

Rad samog sistema toplotne pumpe korisnik može prilagoditi svojim preferencijama, a Samsung kao svetski lider u proizvodnji elektronske tehnologije, pridodao je tome značajnu pažnju.

Tako su u ovoj kompaniji omogućili integraciju toplotnih pumpi (ali i ostalih uređaja) u jedinstveni eko-sistem putem besplatne i svakom dostupne mobilne aplikacije SmartThings, pomoću koje možete gasiti, paliti i podešavati uređaj ili urediti automatizacije kako bi sistem funkcionisao u zavisnosti od raznih inputa i preferencija korisnika.

Inovacije za dom budućnosti

Samsung Climate Hub podrazumeva integrisano rešenje za grejanje, hlađenje i pripremu tople vode uz integrisano spremište od 200 ili 260 litara. Integracija sistema u Smart Grid mrežu omogućava povezivanje s foto naponskim panelima, čime se omogućavaju dodatne uštede za korisnike.

Ukoliko se Climate Hub poveže s ostalim uređajima uz pomoć Samsung SmartHub uređaja, omogućuje se izuzetna kontrola i mogućnost automatizacije.

Takođe, treba istaći jedinstveno rešenje TDMPlus, koje omogućava maksimalan ugođaj pri grejanju i minimalno potrebno vreme za hlađenje. Samsung brojnim tehničkim detaljima i inovacijama omogućuje dom budućnosti.

Sistem toplotne pumpe integrisan u Smart Grid mrežu

Isplativije od električnih radijatora

Kada je pak u pitanju poređenje potrošnje sa električnim radijatorima, uglavnom se za približnu orijentaciju u obzir uzima razmera 1:4. To znači da se za 1 Watt uložene električne energije može dobiti i 4 Watta toplotne energije, u zavisnosti od uslova rada, čemu svedoči koeficijent učinkovitosti (COP).

Samim tim se dolazi do zaključka da se toplotne pumpe isplate više od električnih radijatora kod kojih je ta razmera 1:1. Vredna pomena je i mogućnost kombinacije s fotonaponskim sistemom, što sistem može učiniti još nezavisnijim i efikasnijim.

U idealnim uslovima sistemi toplotnih pumpi već nakon nekoliko godina pokazuju isplativost.

Što se tiče cene, ona umnogome zavisi od odabira potrebnog sistema, te bi za takva pitanja najbolje bilo kontaktirati Samsungove partnere koji će vam pružiti tehničku podršku i pomoć pri odabiru, instalaciji i održavanju sistema toplotne pumpe.

Kako možemo zaključiti, sistem toplotne pumpe zavisi od mnogih faktora – od temperaturnih uslova, do načina izgradnje, izolacije, ogrevnih tela i načina korišćenja sistema, a sa svim navedenim faktorima mogu vam pomoći Samsungove kolege stručnjaci i projektanti prilikom inicijalne izrade projekta.

A kako pokazuju dosadašnja iskustva, u idealnim uslovima sistemi toplotnih pumpi već nakon nekoliko godina pokazuju isplativost.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

6 komentara

 1. Smiljana Marinkovic

  Koja je cena Samsungovih toplotnih pumpi za prostor od 120m2 pri cenu je kuca gradjena od siporixa sa perlit izolacijom a postoji podno grejanje.
  Drugo pitanje je da li radi na principu vazduh, vazduh, ili moze i voda voda gde napominjem da imamo bunar u dvoristu. Hvala

 2. Nenad

  Nova dobro izolovana kuća,140m2(2×70),izvedeno podno grejanje. Interesuje me sistem vazduh voda. Kuća je u Nišu.

 3. Stojanovic

  Postovana Gospodo,

  imam kucu u Dvorovima podpuno zavrsenu a bez grijanja,intresuje me mogucnost grijanja sa toplotnim pumpama, kuca je na sprat ce 130 m2 dobro izolirana i kvalitetno uradjena.

  Lijep Pozdrav
  Djordjo Stojanovic

 4. Dragan Marković

  Poštovani,

  Hvala vam na postavljenim pitanjima.

  Prosledili smo ih Stefanu Mitrašinoviću iz kompanije FluxPro koja se bavi projektovanjem, prodajom opreme i izvođenjem svih vrsta termo-tehničkih instalacija, a koja u svojoj ponudi ima i SAMSUNG toplotne pumpe.

  Stefanov odgovor je u nastavku:

  Cena toplotne pumpe zavisi od kapaciteta iste, a na kapacitet utiče dosta faktora, a pre svega građevinska fizika objekta (sastav zidova, krov, prozori, položaj objekta kao i samo mesto/grad gde se objekat nalazi).

  Za precizan odabir toplotne pumpe uvek preporučujemo izlazak inženjera na teren, kako bi tačno izračunali potreban kapacitet.

  Za kuću od 150 m2 potrebna je toplotna pumpa kapaciteta od 9 do 16kw, a sve u zavisnosti od gore navedenih faktora.

  Cena toplotne pumpe se kreće od 4.060 eur do 5.750eur (bez PDV-a) u Split izvedbi sa hidro jedinicom.

  Cena ugradnje zavisi od pozicije spoljašnje jedinice, dužine instalacija, pozicije unutrašnje jedinic itd.

  Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju i otvoreni smo za saradnju.

  Stefan Mitrašinović
  [email protected]
  064 80 65 977
  http://www.flux.rs

 5. Dobrivoj Jadzic

  Kuca 120m2….izolacija 8cm…pvc stolarija…prizemna….koja bi toplotna bila ok….i cena sa radom….

 6. Dragan Bajović dipl.inž.

  Kod toplotnih pumpi vazduh voda , jedan od najvažnijih parametara je rad istih na niskim temperaturama odnosno kapacitet i efikasnost na temperaturama u minusu . Mišljenja sam da su toplotne pumpe „Panasonic“ , najpovoljnije za rad u tim uslovima . Bićemi mi drago da sa nekim razmenim iskustva vezana za ova pitanja.

Оставите одговор

Obavezna polja *