Šta treba znati kada se bira klima uređaj i koji sve modeli postoje; foto: iStock
Promo

Kako odabrati klima-uređaj?

Kupovina klima-uređaja samo na prvi pogled deluje jednostavno. Brojni su faktori o kojima treba voditi računa kako biste bili sigurni da ste odabrali adekvatan uređaj koji će vam obezbediti komfor i efikasnost, a da pritom ne narušava enterijer.

Kriterijumi koje treba uzeti u obzir su brojni, a mi vam u daljem tekstu navodimo one najvažnije kako bismo vam olakšali odluku pri kupovini.

Energetska efikasnost

Oznaka energetske efikasnosti predstavlja odnos između utrošene električne energije i ostvarenog rashladnog ili toplotnog učinka i iskazana je na skali od A do G pri čemu se slovom A obeležavaju proizvodi sa najmanjom potrošnjom električne energije za isti rashladni učinak, dok klasa G označava uređaj sa najvećom potrošnjom. U okviru A klase mogu se koristiti i tri dopunske klase koje označavaju veću efikasnost uređaja A+, A++ i A+++.

DAIKIN u svom asortimanu nudi uređaje, kao što je Daikin Stylish, koji imaju sezonsku efikasnost i do klase A+++. Sezonska efikasnost meri stvarnu energetsku efikasnost uređaja za grejanje ili hlađenje tokom čitave godine.

Kapacitet klima-uređaja

Prilikom određivanja kapaciteta uređaja definiše se broj potrebnih kilovata koji se dobija tako što se kvadratura prostorije u kojoj će klima-uređaj biti instaliran deli sa 10. Pored toga treba uzeti u obzir i položaj i orijentaciju prostorije, broj staklenih površina, broj električnih uređaja, izolaciju kao i broj osoba koje će u prostoriji boraviti. U slučaju da se uzme manji kapacitet nego što je potrebno, uređaj neće moći da rashladi/zagreje prostoriju, dok u slučaju predimenzionisanja dolazi do nepotrebnog rasipanja energije i samim ti većih računa za struju.

Vrsta (split, multi)

Najzastupljeniji tip uređaja danas je split sistem koji se sastoji od dve odvojene jedinice – spoljne i unutrašnje raspona snaga između 2,1 i 14kW. Multi-split sisteme čine dve ili više unutrašnjih jedinica koje se povezuju na jednu spoljnu što je idealno rešenje za istovremeno hlađenje ili grejanje više prostorija. Pored toga, klima-uređaje možemo klasifikovati i po mestu montaže unutrašnje jedinice na zidne, parapetne, kanalske i kasetne.

Inverter

Inverter predstavlja tehnologiju koja regulisanjem rada kompresora smanjuje potrošnju energije. Umesto nepotrebnog trošenja energije na učestalo zaustavljanje i pokretanje motora, inverter podešava brzinu motora tako da radi u kontinuitetu. Održavanjem neprekidnog rada, potrošnja se smanjuje za 30% u odnosu na on/off uređaje. Svi DAIKIN klima-uređaji su opremljeni inverterskom tehnologijom te samim tim spadaju u više kategorije energetskih razreda i štede vaš novac.

Funkcije

Pored hlađenja i grejanja, postoje i brojne dodatne funkcije koje za cilj imaju kreiranje savršenog komfora u vašem domu. Tako na primer, svojim klima-uređajem možete upravljati putem Daikin Online Controller aplikacije sa svog telefona u bilo kom trenutku. Jedna od bitnih stavki je svakako i prečišćavanje vazduha, što je zahvaljujući tehnologiji Flash Streamer, koja uklanja čestice, alergene i mirise, sada moguće. Za one koji ipak žele nešto više, tu je i uređaj Ururu Sarara koji objedinjuje pet funkcija u jednoj jedinici: hlađenje, grejanje, prečišćavanje vazduha, ventilaciju, ovlaživanje i odvlaživanje.

Stoga, ukoliko razmišljate o kupovini klima-uređaja, posetite naš izložbeni salon u ul. Stanoja Glavaša 18 u Beogradu,  u kome ćete na licu mesta moći da testirate sve uređaje i dobijete besplatne konsultacije oko odabira rešenja za klimatizaciju za vaš novi dom.

Za više informacija posetite: https://www.daikin.rs/sr_rs/contact.html

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Бранислав

    Лијепо одрађен савет, истина и реклама за ДАИКИН, са малим пропустом, заборављен ј фактор запремине просторије, односно висина плафона, која варира од 2,6 до 3,5 ви више m.
    Ваш редовни читалац, који вам жели у даљи успех у раду,
    Бранислав

Ostavite odgovor

Obavezna polja *