Tekstura drveta na zidu je novi trend uređenja enterijera. Tarkett, laminat ELLADE 832 Hrast Perseus Foto: Gradnja. rs projekat: Sonja Brstina
Izdvojeno, Promo

Drvo na zidovima – trend u dizajnu enterijera

Postavite parket ili laminat na vertikalne površine i učinite prostor toplim i prijatnim.

Kako utopliti ambijent i enterijer učiniti nesvakidašnjim? Jedan od načina jeste postavka drveta na vertikalne površine, odnosno na zidove. Drveni zidovi ne samo da prostoru daju toplinu i nesvakidašnji izgled, već su i ovakve površine lagane za održavanje. Saznajte kako se prave drveni zidovi i koliko to košta.

Koje drvo se najčešće postavlja na zid

Na vertikalne površine se može postavljati parket i laminat. Kompanija Tarkett u svojoj ponudi ima široku lepezu proizvoda tako da ćete sigurno pronaći boju i šaru koja vam odgovara. Ukoliko na podu već imate ovaj materijal, najbolje je da isti parket/laminat nastavite i na zid kako bi se dobila kontinualna celina.

Zbog jednostavnog održavanja, ovi materijali su veoma pogodni i stambene i za poslovne prostore pa se tako mogu veoma zgodni na zidovima kod prekidača za svetlo, na bočnim stranama kuhinje ili kao zidovi kantine u kancelarijskim prostorima.

Laminat Forest Oak Gold, Tarkett, projekat Sonja Brstina, Foto: Relja Ivanić
Laminat Forest Oak Gold, Tarkett, projekat Sonja Brstina, Foto: Relja Ivanić
Laminat Forest Oak Gold, Tarkett, projekat Sonja Brstina, Foto: Relja Ivanić
Laminat Forest Oak Gold, Tarkett, projekat Sonja Brstina, Foto: Relja Ivanić

Kako se parket postavlja na zid

Rešenje za postavljanje parketa na zid obuhvata specijalne nosače i aluminijumske profile koji omogućavaju dekorisanje zidova različitog oblika i površine:

  • Ceo zid / segment zida (npr. uzglavlje kreveta, iza TV aparata, niše itd.)
  • Bez rama / sa ramom (ram podrazumeva i Tarkett rešenje za stepenice)
Nosači se montiraju se uspravno u razmacima do 500 mm; Foto: Tarkett

Postavljanje potkonstrukcije, odnosno montiranje nosača vrši se šrafovima i tiplama za zid. Nosači se montiraju se uspravno u razmacima do 500 mm (razmak može biti i manji).

Držači se jednom stranom umeću u uspravne AL nosače potkonstrukcije, a drugom se postavljaju između dasaka parketa koje se ređaju red po red, prema gore.

Parket se postavlja na aluminijumsku potkonstrukciju; Foto: Tarkett

Cena postavke drvenog zida

Cena postavke najviše zavisi od količine, odnosno veličine površine na koji se drvena obloga postavlja. Okvirna cena jedne Tarkett lajsne od 2,7 metara za potkonstrukciju iznosi oko 2.500 dinara, dok je cena klipsi po kutiji u kojoj ima 50 komada oko 1.700 dinara. Što se tiče materijala, cena laminata, odnosno parketa kod Tarketta kreće se od 9 do 45 evra/m2.

Laminat na zidu play rooma. Projekat enterijera Sonja Brstina, foto: Gradnja.rs

Materijal za preporuku

Tarkett parket je 100 % drveni pod višeslojne konstrukcije. Osnovna razlika između Tarkett višeslojnog parketa i klasičnog (solid) parketa je u konstrukciji.  Tarkett višeslojni parket se sastoji od 3 sloja drveta spojena pod uglom od 90 stepeni. Gornji sloj parketa izrađen je od tvrdog drveta (hrast, jasen, bukva…), a srednji i donji sloj takođe su 100% napravljeni od drveta. Za izradu srednjeg sloja koristi se drvo jelovine, borovine ili smreke, dok se za donji, poleđinski furnir koriste iste drvne vrste.

Više o Tarkett parketu pročitajte ovde, a sve Tarkett kolekcije parketa možete pogledati ovde.

Tarkett showroom u Beogradu; Foto: Tarkett

Dobri primeri iz prakse

Parket na zidu; Foto: Tarkett
Parket na plafonu; Foto: Tarkett
Parket na stubu; Foto: Tarkett

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *