Enterijer malog stana; foto: screenshot YouTube kanal Never too small
Arhitektura

Nikad premalo kvadrata – arhitektura malih stanova

Inovativna arhitektonska rešenja života u malim prostorima, reditelj Kolin Či sabrao je na interesantnom YouTube kanalu Never Too Small.

U poslednjih nekoliko godina, vrednost stambenih nekretnina u gradskim sredinama dostigla je svoj istorijski maksimum. Kao posledica tog stanja, mladi parovi i pojedinci širom sveta svoje živote započinju u sub-standardnim stanovima, suočavajući se sa morem problema koji svakodnevni boravak u skučenim prostorima sa sobom nosi.

Kako su fizički parametri malih stanova ograničavajući i nepromenljivi, u cilju prevazilaženja ustaljenih problema koji se iznova i iznova pojavljuju u situaciji života u malim prostorima, savremene arhitekte okreću se redefiniciji relacija između gradivnih komponenti prostora, kreirajući u igri njihovih odnosa nove lance složenosti, promenljivosti i multifunkcionalnosti. U cilju predočavanja inovativnih arhitektonskih rešenja života u dimenzionalno ograničenim prostorima, reditelj Kolin Či (Colin Chee) prikupio je iskustva progresivnih arhitektonskih praksi iz Australije i predočio ih u formi kratkih video-zapisa, sabranih na YouTube kanalu Never Too Small. Šest od sada prikazanih projekta tretira uređenje malih stanova (studio apartmana) na području gradske matrice visokog i srednjeg urbaniteta.

Ben Edvards (Ben Edwards) u svom projektu Microlux negira ideju generičkog studio-apartmana minimalnog standarda, te projektuje prostor beskompromisnog stanovanja u kome karakter i životni stil korisnika dostižu punu prostornu manifestaciju kroz pažljivu organizaciju, hibridizaciju i materijalizaciju.

 

Nikolas Agius (Nicholas Agius) u projektu vlastitog stana ispituje transformabilne potencijalne kuhinje kao centralnog motiva stambene jedinice, a kroz integraciju rada i stanovanja, kupatila i ostave, te raščlanjavanjem ukupnosti stana na prostore koncentrovanih aktivnosti i slobodne tokove kretanja, događaja i susreta.

 

Daglas Van (Douglas Wan) kao centralnu ideju organizacije malih stanova postavlja prostornu transparentnost, odnosno stepenovanje prostornih sekvenci u jedinstveni vremensko-vizuelni kontinuum kontrasta, a na način inovativnog tretiranja i kreativnog uklapanja elemenata opreme i nameštaja, sa posebnim akcentom na horizontalno otvaranje plana u smeru krajolika.

 

Kameron Nil (Cameron Neil) problem malog ugaonog stana rešava na način superponiranja aktivnosti i servisnih funkcija u kompaktni volumen, oslobađajući prostor dnevnog boravka do granice raspoloživosti prostora, a kroz poetično usaglašavanje relacija: gore-dole, otvoreno-zatvoreno i kompaktno-slobodno.

Enterijer malog stana; foto: screenshot YouTube kanal Never too small
Enterijer malog stana; foto: screenshot YouTube kanal Never too small

 

Nikolas Gurnej (Nicholas Gurney) reorganizaciju studio apartmana u Sidneju temelji na japanskoj 5S metodologiji (sort, set in order, standardise, sustain i shine), gde prostor kuhinje razdvaja na dva nezavisna dela (igrajući se sa relacijama fiksno-pomerljivo i mokro-suvo); dok trpezarijski sto poprima potencijal permanentnog pomeranja, a dnevna i noćna zona stoje razdvojeni sistemom pomerljivih perforiranih panela.

 

Džek Čen (Jack Chen) u sopstvenom stanu pokušava da posredstvom transformabilnosti elemenata dostigne kvalitet boravka u prostranim stanovima, naročito posredstvom predimenzionisane kuhinje koja čini težište ukupnog kompozicionog sklopa, te vizuelne veze između kupatila i drugih prostorija, te reflektivnošću i površina koje dodatno proširuju prostor, dajući mu dodatnu dubinu.

 

Nikad premalo kvadrata

Kroz svoje projekte Agius, Gurnej i Čen ispituju princip fleksibilnosti, odnosno potencijal permanentne promene karaktera i identiteta prostora u sistemu pokretnih panela i pokretljivih elemenata. Naime, pomeranjem panela prostori se pretvaraju u svoju suprotnost, te sadržaji dnevne, noćne i servisne zone koegzistiraju suštinski na istom prostoru. S druge strane, Edvards, Van i Nil na drugačiji način tretiraju karakteristiku promenljivosti, a posredstvom principa definisanja fiksnih tačaka i otvorenih fluidnih površina, čije nadovezivanje se vrši gradacijom parova suprotnosti.

Arhitektura malih stanova je prostor skrojen po meri i životnom stilu korisnika, te njegova ambijentalnost direktno proističe iz karaktera i ideala onog ko u njemu stanuje. Neki zajednički imenitelji razmatranih primera postoje, ali direktni odgovori na set konkretnih ograničenja je ono što ove stambene forme čini različitim od drugih. Čini se da je dimenzionalna ograničenost malih stanova inicijalni faktor inovacije i originalnih zamisli, kao što ni u jednom drugom stambenom formatu to nije slučaj. Jer, reklo bi se, ljudskoj imaginaciji nikad premalo kvadrata.

Fotografije: Screenshots YouTube kanal Never too small

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Dragana

    Portal Gradnja nam svakodnevno daje najbolje odgovore na sva nasa eventualna pitanja ili dileme vezane za uredjenje enterijera. Hvala Gradnji na aktuelnosti i svakodnevnim strucnim prezetacijama svega onog sto se dogadja u svetu a i kod nas u oblasti gradjevinarstva i eterijerijera.

  2. Бранислав

    Све честитке. Надам се да че бити доста читаоца-гледалаца, па и примене свега показаног.
    Само напред,
    Бранислав.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *