Garsonjera od 20 kvadrata u kojoj su stale 4 funkcije
Domaći projekti, Enterijeri, Izdvojeno

Enterijer garsonjere sa zidnim krevetom / Sonja Brstina (video)

Nemate spavaću sobu ali ne želite da spavate na kauču? Pogledajte kako se zidnim krevetom može rešiti ovaj – ne tako mali – problem.

Iako je ovaj element nije novost u dizajnu enterijera, zidni krevet se vraća u velikom stilu u moderne enterijere malih stanova. On je praktično rešenje ukoliko želite pravi krevet u stanu i ne želite da spavate na sofi na razvlačenje. Arhitekta Sonja Brstina dobila je interesantan zadatak da opremi momačku garsonjeru od svega 20 kvadratnih metara u Novom Sadu u koju je trebalo, pored dnevnog boravaka i prostora za rad, trebalo da stane i bračni krevet. Upravo je zidni krevet iskorišćen da bi se sve ove funkcije mogle biti objedinjene u jednom prostoru.

Pogledajte kako to izgleda:

Na početku, najveći izazov bio je organizovati spavaću zonu. Odlučeno je da se napravi zidni krevet po meri koji će preko dana biti podignut, dok će prostor ispred njega biti iskorišćen za postavljanje dvoseda. Zanimljivo je da se noću ovaj krevet može spustiti preko dvoseda tako da postaju celina jer naslon dvoseda postaje uzglavlje kreveta. Takođe, dvosed u svojoj bazi ima prostor za odlaganje koji je iskorišćen za odlaganje posteljine. Multifunkcionalna rešenja su imperativ u malim stanovima!

Zidni krevet: otvoren i zatvoren

Zidni krevet omogućio je da se u vrlo malom prostoru organizuje dnevni boravak, radni kutak, kuhinja ali i neophodni spavaći blok

Klub sto, napravljen po meri, postavljen je na točkiće kako bi se lako mogao micati po stanu. Međutim, on se ne mora pomerati prilikom spuštanja zidnog kreveta jer je njegova visina određena iz uslova da tačno staje ispod kreveta.

Kaiščići na krevetu, raspoređeni u tri zone, omogućavaju da posteljina ostaje na svom mestu i kada se krevet podigne. Naravno, kada se koristi krevet oni se lako otkopčavaju. Bitno je istaći da je krevet najbolje izvesti od metalnih profila zbog stabilnosti cele konstrukcije ali i sa dobrim okovom, to jest, mehanizmom kako bi spuštanje i podizanje bilo lagano i udobno.

Krevet prelazi i preko sofe ali i preko klub-stola

U niši pored kreveta postavljen je radni sto koji ujedno ima i ulogu maske za radijator.

Zidni krevet, sofa i klub-sto su praktično jedna povezana celina

Beton, tamni univer, metalni paneli i živopisne slike

Pošto se vlasnik stana opredelio za industrijski stil, na zidu iznad stola je urađena dekorativna tehnika koja imitira teksturu betona. Iako se uvreženo mišljenje da su za male stanove najbolje svetle boje, u ovom slučaju arhitekta Sonja Brstina se odlučila za tamne nijanse sive i teksture oraha koji je enterijeru dao dubinu i izražen muški karakter. Uz zagašeniju atmosferu odlično su legle umetničke slike Oli Poppins u živopisnim bojama.

Kako je budžet bio ograničen, sav nameštaj je izveden od univera. Izabran su univer ploče u tamnijim nijansama koje čak bolje izgledaju od onih u svetlim tonovima iz jednostavnog razloga što se ne vidi spoj ABS trake.

Kuhinja je deo jedne celine. Od ostatka prostora odvojena je šankom uz koji su pridružene stolice sa originalnim traktorskim sicem

Šank koji delimično odvaja kuhinju od dnevnog boravka, ima ulogu stola ali i neophodne radne površine. Ispod radne ploče smeštene su ladice, a u deo do zida iskorišćen je za smeštanje mikrotalasne. Opet je iskorišćena tamna boja univera kako bi crna mikrotalasna, koja nije ugradna, delovala jedinstveno s policom.

U 20 kvadrata stali su dnevni boravak, spavaći blok, radni kutak i kuhinja

Šanku su pridružene čelične barske stolice s originalnim traktorskim sicem u crvenoj boji.

Industrijske barske stolice, metalni paneli, tekstura betona i tamno drvo

Industrijski stil stana ne ogleda se samo u metalnim žičanim panelima na zidovima, lusteru s vidnim sijalicama, i tamnijem drvetu, već i u čeličnim barskim stolicama sa originalnim traktorskim sicem u crvenoj boji.

TV polica je ujedno i polica za knjige

Multifunkcionalna rešenja

TV je smešten na oblogu od univera u nijansi oraha tačno naspram kreveta. Kroz nju su provučeni svi potrebni kablovi, dok je bočna strana, koja je inače vidna s ulaza, iskorišćena za smeštanje otvorene police za knjige. U donji, upušteni deo smeštena je sva tehnika koja se zahvaljujući ovakvom vizuelnom rešenju stavlja u drugi plan.

Bez vidljivih kablova: TV polica s ormanom

Ormani u samom uglu su tamne nijanse i pružaju se celom visinom prostora od čak 3 metra! S još jednim ormanom u hodniku, ovo zadovoljava potrebe stanara za smeštanje sve garderobe.

Osnova garsonjere

Osnova i raspored funkcija u garsonjeri

Zahvaljujući velikoj visini prostora i multifunkcionalnim rešenjima, ovaj mali stan ne izgleda prenatrpano već zapravo suprotno – lagano i mladalački.

Foto i video: Igor Conić za Gradnja.rs

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

9 komentara

 1. Ivana

  Sve pohvale za arhitektu Sonju Brstinu kao i Gradnju.rs

 2. Dusan

  Kako bi mogao doci u kontakt sa Arh. Sonjom jer bi hteo da napravim nesto slicno kad je krevet u pitanju i ovaj stocic. Obzirom da imam stan od 28 m2 i voleo bih da napravim ovako nesto
  Srdacan pozdrav
  Dusan Stojkovic

 3. Sanja

  Sjajno resenje za male stanove! Ko je radio zidni krevet i ormane?

 4. Maja

  Koja je cena zidnih kreveta?

  1. Sonja Brstina

   Cene se kreću od oko 600 do 1200 evra u zavisnosti od proizvođača, materijala za oblaganje i naravno od veličine kreveta. Kod pojedninih proizvođača u ceni zidnog kreveta je i sofa ispod njega.

 5. Andrija

  Sve pohvale za uredjenje ove garsonjere, sve je savrseno uklopljeno. Mozete li mi reci ko je radio zidni krevet? Hvala. Pozdrav, Andrija.

  1. sonja

   firma Rival Industrija

 6. Nikola

  Ovo je toliko sa ukusom urađeno da sam ostao bez teksta.

  Svaka čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *