Arhitektura

Amater protiv profesionalca: Ko će napraviti bolju fotografiju luksuznog doma?

Ovaj video će vas sigurno zabaviti, ali i preneti koju dobru lekciju o arhitektonskoj fotografiji.

Kada je Lee Morriss, amaterski fotograf i producent s portala Fstoppers dobio zadatak da osmisli kreativnu marketinšku kampanju koja će potencijalno povisiti cenu nesvakidašnje kupolaste kuće, rešio je da istestira svoje fotografsko umeće i stane u ring s uspešnim profesionalcem. Tako je u celu priču ušao Mike Kelly, profesionalni fotograf koji je specijalizovan za arhitektonsku fotografiju i slike enterijera, i koji svoje umeće, inače, papreno naplaćuje.

Obojica su dobili po sat i po vremena da naprave tri fotografije koje će na najbolji način prikazati ovaj nesvakidašnji dom. Rezulat je neočekivan!

Zadatak je bio naizgled jednostavan. Momci su dobili sat i po vremena da naprave tri fotografije koje će na najbolji način prikazati ovaj nesvakidašnji dom. Nakon toga su imali par dana razmisle kako će ove fotografije srediti u Photoshopu i od njih napraviti interesantan kolaž.

Kolaži su potom postavljeni na društvene mreže gde su pratioci mogli da glasaju za onaj koji im se više sviđa – ali i da pogode koje je fotografije napravio amater, a koje profesionalni fotograf!

* SPOILER * Odmah da vam kažemo, pobedio je amater. I to ubedljivo… Ali, ostavićemo vam da sami prosudite koji kolaž pripada kome.

Kolaž #1

Dome House u objektivu profesionalca ili amatera? Prosudite sami…

Najzanimljiviji deo cele ove priči je to da je Morriss pobedio zato što je prethodno pogledao apsolutno sve fotografske tutorijale svog protivnika! Zahvaljujući tome naučio je mnoštvo vrednih lekcija, a ovo su neke od njih:

 • Pravilno podešavanje svetla u Photoshopu može da izvuče maksimum iz svake fotografije,
 • Live View je odlična stvar da pronađete pravi kadar enterijera,
 • Za najbolje fotografije eksterijera vam ponekad ni ne treba stalak,
 • Fotografije dvorišta pri sumraku deluju efektnije uz dodatnu rasvetu,
 • Ugao iz kojeg fotografišete prozore u enterijeru utiče na oblik celog prostora,
 • Ne brinite ako vaše fotografije ne uhvate spektakularan pogled koji se pruža s imanja – on se uvek može kasnije fotošopirati.

Kolaž #2

Nesvakidašnja Dome House je smeštena na plaži, inače omiljenoj lokaciji lokalnih kajtera. Zahvaljujući tome na oba kolaža postignut je gotovo filmski ambijent.

Naravoučenije cele ove priče bi bilo – ako već kopirate nečije trikove, pazite da vaš učitelj zna šta radi! Srećom po Morrissa, Mike Kelly inače vrlo dobar u svom poslu, a ukoliko i vi želite  da naučite koji trik od njega, moraćete da izdvojite čak 300 dolara za tutorijal od 7 sati! No, sudeći po rezultatima ovog eksperimenta, radi se o ozbiljno dobrim lekcijama…

Pogledajte video

Video okršaj traje čitavih 35 minuta, ali je srećom vrlo zabavan pa vam predlažemo da ga pogledate u celosti.

Na kraju, vredi napomenuti da se Dome House i dalje prodaje (za „tričavih“ 5 miliona dolara), tako da slike celog imanja možete pogledati ovde.

Foto: YouTube, * – Fotografije 1, 2 i 3 napravio je profesionalac a 4, 5 i 6 amater.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Isidora

  Super priča! Jako zanimljivo, sem što na početku teksta piše Lee Miller (umesto Morris). Lee MIller jeste bila poznata fotografkinja prošlog veka.

  1. Branka Malenica

   To je bila nekakva autosugestija :)))
   Hvala na komentaru, ispravićemo.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *