Softver

Algoritam koji retušira fotografije pre nego što okinete

MIT je razvio softver koji će sve nas s mobilnim telefonima pretvoriti u profesionalne fotografe.

Kamere na mobilnim telefonima postale su toliko moćne da su digitalne fotoaparate skoro potpuno istisnule s tržišta. Sudeći po najnovijim izumima, sada će na udar doći i profesionalni DSLR fotoaparati.

Kako javlja MIT News, kompanija Google je zajedno sa MIT laboratorijom za veštačku inteligenciju napravila ogroman korak napred kada je u pitanju fotografisanje na mobilnim telefonima. Naime, oni su osmislili algoritam koji obezbeđuje automatsko retuširanje fotografija na profesionalnom nivou koje je toliko brzo da možete da vidite efekte pre nego što okinete fotografiju.

Alogirtam unapređuje kontrast, balans boja, saturaciju i osvetljenost baš onako kako bi to uradio profesionalni retušer.

 

Algoritam, koji je predstavljen na prošlonedeljnoj konferenciji Siggraph, osmišljen je tako da fotografijama unapredi kontrast, balans boja, saturaciju i osvetljenost baš onako kako bi to uradio profesionalni retušer u cilju dobijanja slike koja izgleda prirodno i kvalitetno. Ovaj algoritam daleko je napredniji od svih postojećih tehnologija ugrađenih u mobilne telefone kao što su, na primer, razni filteri, a pritom je i drastično brži nego da ručno obrađujete fotografiju.

I kompjuteri uče

Algoritam je napravljen zahvaljujući sistemu mašinskog učenja. Naime, kompjuteri su analizirali na hiljade fotografija i to u sirovom stanju i nakon što ih obradi profesionalni retušer. Ova digitalna iskustva potom su iskorišćena za kreiranje koda koji se izvršava u milisekundama i omogućava da pravimo promene u realnom vremenu pre nego što škljocnemo.

Sirov fajl, HDR verzija i verzija sa algoritmom

Ako želite da saznate kako ovaj algoritam radi, pročitajte više na MIT News ili pogledajte ovaj video:

Kada ste već tu, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *