Softver

Mobilna aplikacija za merenje buke u stanu

Sound Meter PRO je aplikacija za pametne telefone s kojom ćete moći da izmerite da li buka u vašem stanu prevazilazi očekivane vrednosti.

Ovaj veoma jednostavan program ima široku primenu, međutim mi iz građevinsko-arhitektonskog sektora ga možemo iskoristiti za ono što je nama bitno – da izmerimo buku u našem životnom i radnom prostoru.

Aplikacija koristi mikrofon ugrađen u mobilni telefon da bi izmerila buku. Taj rezulat potom predstavlja preko jednostavnog korisničkog interfejsa.

sound-meter-pro-2
Sve ispod 50 decibela je dobro

Preporučujemo vam da buku merite prvo u stanu u sredini sobe, a potom na terasi ili u sobi sa otvorenim prozorom. Podnošljivo ste izolovani ako je buka nakon zatvaranja prozora 10-15 decibela manja. Morate imati u vidu da iako imate kvalitetnu stolariju, nećete moći izmeriti pravi efekat prozora, pošto kvalitetna stolarija sa argonskim staklima smanjuje buku za 35-40 dB, a vi ćete meriti spoljašnju buku npr. 50 dB, a unutrašnju 25-30 dB, t.j. postojanje visoke unutrašnje buke zgrade vam nedozvoljava da primetite razliku, savetuju inženjeri iz Argusa.

Sound Meter Pro aplikaciju možete besplatno preuzeti sa servisa Google Play (Android). Ako korisitite iPhone, probajte sličnu aplikaciju Decibel Meter Pro koju možete skinuti sa servisa iTunes.

Kako smanjiti buku od komšije

Buku od komšije najbolje ćete smanjiti gipsanim zidom sa postavljanjem npr. Azmafona (filcanog tepiha na bazi fino raščešljanih pamučnih vlakana povezanih smolom koji je pritom i dobar toplotni izolator) ili nekog drugog sličnog izolacinog materijala kao što je onaj iz Knauf Insulation.

Pogledajte i ovo rešenje za zvučnu izolaciju:

Paneli za zvučnu izolaciju napravljeni od plastičnih boca

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *