Softver

Napravite strukturu od plastičnih boca i 3D štampanih čvorova koristeći SketchUp

Zahvaljujući Trussfabu, desktop 3D printeru i flašama, svako može da kreira slobodnostojeću strukturu koja može da ponese težinu čoveka.

Iako su 3D štampa i digitalna fabrikacija postali opšte prihvaćeni, njihova mogućnost korišćenja za ličnu upotrebu je i dalje u razmatranju. Međutim, za razliku od ostalih sistema, Thussfab ne zahteva naprednu opremu, niti specifično inženjersko znanje za pravljenje većih struktura. Budućnost je stigla – i to s plastičnim flašama!

Program tretira plastične boce kao grede u rešetki koje se vezuju u 3D odštampanim čvorovima.

 

Robert Kovač s njegovim timom iz laboratorije Human Computer Interaction s nemačkog instituta Hasso Plattner iz Potsdama osmislili su Trussfab, korisnički sistem koji dozvoljava, jednostavno i prilično brzo, pravljenje čvrstih struktura velikih formata uz pomoć plastičnih boca povezanih 3D štampanim čvorovima.

Čvorovi rešetki

Trussfab tretira boce kao grede koje, postavljene u trouglovima, formiraju rešetku koja je ujedno i osnova svake strukture napravljene uz pomoć ovog sistema. Trussfab editor dostupan je kao plug-in za SketchUp u kojem možete nacrtati i testirati stabilnost vaše buduće konstrukcije. Zgodna stvar je što ovaj dodatak ima mogućnost da konvertuje postojeći 3D model u SketchUpu u Trussfab strukturu što ubrzava postupak.

Nakon što ste formirali strukturu od rešetki, Trussfab generiše 3D model, sa svim potrebnim vezama da bi struktura stajala, koji potom možete pustiti na 3D printer. Program numeriše svaki čvor utiskivanjem odgovarajućeg broja kako bi korisnicima bilo lakše da se snađu. Trussfab koristi standardne dimenzije plastičnih flaša i pritom napominje gde koja treba da se upotrebi, piše ArchDaily.

Paviljon od 1.268 boca

Kada postavite glavnu rešetkastu strukturu, u Trussfabu možete kreirati i fasadu kojem ćete obložiti strukturu. Program daje instant rešenja koja se pritom ne moraju puštati na 3D štampač već se mogu iseći i na laserskom kateru. Veoma lako i elegantno!

Na nedavno održanoj CHI’17 konferenciji u Denveru, tim na čelu sa Robertom Kovačom napravio je paviljon po projektu arhitekte Lise Huan koji je bio visok pet metara sa 1.268 boca i 191 čvorom odštampanim iz Trussfaba. Bilo je potrebno 6 sati da se paviljon sastavi, a ubrzani snimak toga možete pogledati u sledećem videu:

Sve potrebne fajlove za rad možete pronaći na adresi ovde. Više o ovom projektu pročitajte ovde.

Foto, redom od gore ka dole: © Ludwig Wilhem Wall, Hasso Plattner Institute

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *