Građevinarstvo

Ova kuća od plastične cigle napravljena je za svega pet dana

Izgradnja plastične kuće od četrdesetak kvadrata koštala je svega 6.000 evra. 

Ne, nisu u pitanju Lego kockice mada je materijal veoma sličan! Naime, ovu kuća u Kolumbiji sagradio je od reciklirane plastike Fernardo Lanos. On je zajedno sa arhitektom Oscarom Mendezom osmislio Conceptos Plásticos – inovativan sistem zidanja plastičnim ciglama koji omogućava da se u nepristupačnim lokacija brzo i jeftino dižu objekti.

Plastične cigle imaju pogodne izolacione karakteristike, nisu zapaljive i pritom odgovaraju lokalnim seizmičkim propisima gradnje.

 

Kako bi napravili plastične cigle, ovaj duo je sakupljao plastiku iz lokalnih fabrika, stovarišta i đubrišta. Potom su je topili i u kalupima izlivali oblike koji im odgovaraju. Ovakve plastične cigle imaju pogodne izolacione karakteristike, nisu (lako) zapaljive i pritom odgovaraju lokalnim seizmičkim propisima gradnje, piše ArchDaily.

Plastične cigle naležu jedna na drugu kao Lego kockice

Ova kuća od oko 40 kvadrata napravljena je za svega pet dana i to uz troškove od samo 6.000 evra što je izuzetno niska cena za Latinsku Ameriku… pa i za naše uslove.

Od 2011. godine, kompanija je zaposlila 15 ljudi koji grade privremene kuće od plastične opeke u područjima zahvaćenim elementarnim nepogodama.

Foto: Conceptos Plásticos

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *