Aktuelno, Izvođenje

Doštampavanje Sagrade Familije: Recept za završetak izgradnje?

Dva 3D štampača ubrzano rade na finalizaciji radova čuvene katedrale Antonija Gaudija.

Sagrada Familija u Barseloni je sigurno jedno od najduže aktivnih gradilišta na planeti. Radovi su počeli još 1882. godine kada je po Gaudijevim nacrtima krenula da se diže katedrala do sad neviđenih dimenzija. Međutim, izgleda da će tek 3D tehnologija uspeti da realizuje njegove zamisli! Reporter BBC-a Spenser Keli imao je priliku da se uveri kako napraduju radovi putem moderne tehnologije:

3D štampači su u izgradnju Sagrade uvedeni još 2001. godine. Međutim, ova tehnologija je od tada značajno napredovala tako da je sada daleko praktičnija i preciznija. Većina elemenata, koji nisu noseći, rade se 3D štampom i dodaju se na konstrukciju podignutu pre više od sto godina. U ovom miksu starog i novog, bukvalno se susreću prošlost i budućnost!

sagrada-familija-3d-1

Glavni arhitekta Jordi Coll veruje da bi Gaudi bio veliki zagovornik korišćenja 3D štampača u arhitekturi.

„Zbog kompleksnosti formi i oblika, razmišljati o Gaudijevom projektu u dve dimenzije jednostavno nema smisla. Da je Gaudi živ, sigurno bi iskoristio 3D štampu do maksimuma jer je i on u svoje vreme išao u korak s vremenom“ – kaže arhitekta Jordi Coll.

sagrada-familija-3d-2

Zbog veličine projekta, za Sagradu Familiju familiju oformljena je specijalna radionica sa dva 3D štampača koji rekonstruišu elemente na osnovu Gaudijevih zamisli. Originalni Gaudijevi modeli od gipsa i 2D crteži su vandali uništili tokom Španskog građanskog rata zajedno s njegovim rukopisima i fotografijama.

sagrada-familija-3d-5

Koristeći modernu tehnologiju, arhitekte naporno rade da sastave izgubljene delove Gaudijevog dizajna i pokušaju da završe ovo remek-delo arhitekture.

Pogledajte i kako će izgledati Sagrada Familija jednom kada bude završena.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *