Građevinarstvo, Izdvojeno

Kako ogromni magnet sprečava ljuljanje nebodera u Šangaju

Oscilacije usled duvanja vetra smanjene su na mimimum u zgradi od 121. sprata zahvaljujući magnetnom polju.

Kada se dižu zgrade sa trocifrenim brojem spratova, uticaj vetra na objekat treba ozbiljno uzeti u razmatranje. Sile vetra mogu bez problema zanjihati vrh zgrade za nekoliko metara što kod stanara može prouzrokovati mučninu a ukoliko su oscilacije i veće, može doći i do strukturalnog deformiteta. Za to, naravno, niko ne želi da čuje – pogotovo oni koji imaju kancelariju na visini od 400 metara od tla…

magnet-ljuljanje-zgrade-2

Klasično rešenje za ovaj problem jeste klatno: okačite veliki teret blizu vrha tornja i inercija mase će umanjiti, ako ne i poništiti, vertikalne sile i umiriti ljuljanje. Međutim, tradicionalno rešenje nije skroz efikasno kod megastruktura jer samo klatno postaje problem, piše Popular Mechanics.

magnet-ljuljanje-zgrade-1

Tu na scenu stupa sistem prigušivača koji je primenjen na tornju u Šangaju visokom 631 metar. Na prvi pogled, ovaj sistem deluje kao standarno klatno: masa teška oko hiljadu tona okačena je o čelične kablove i ona se njiše. Međutim, ono što se razlikuje jeste to što sistem prigušivača štiti klatno da se ono zanjiše previše ili prebrzo. Prigušivač je zapravo magnetno polje koje se samo generiše i samo podešava po potrebi.

magnet-ljuljanje-zgrade-3

Gvozdeno klatno visi nad bakarnom pločom, dimenzija 10×10 metara, okruženom sa 125 jakih magneta. Kako se klatno ljulja preko magneta, ono indukuje elektricitet u ploči, odnosno magnetno polje koje smanjuje oscilacije mase. Genijalnost ovog sistema je zapravo u njegovoj jednostavnosti: sistem nije priključen na električnu mrežu a pritom se i reguliše potpuno samostalno! Što se klatno brže kreće, generiše se jače magnetno polje koje ga usporava.

Pogledajte i kako su levitirajuće kuće u Japanu sigurne na zemljotres.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Djomla

    Sjajno rešenje! Ovo je prava maehnika.

  2. Royston_Drenthe

    Drugar ovo je zakon fizike, nikakva mehanika 😉 pozz

Ostavite odgovor

Obavezna polja *