Foto: Novasol
Izdvojeno, Regionalni projekti

Kuća kod Splita koja se iz turističkog pretvara u porodični režim

Kuća je za prvih osam do deset godina zamišljena kao turistički objekat koji otplaćuje neizbežni stambeni kredit, da bi se na kraju transformisala u porodični dom i kancelariju.

Vila Meja u Jesenicama kod Splita po projektu arhitektonskog biroa Alite rezultat je preispitivanja ideje dalmatinske kuće i savremenog mediteranskog stila života. Pojam dalmatinske kuće kroz istoriju predstavlja skromnost i snažnu povezanost s prirodom. Sastoji se od unutrašnjih prostora potrebnih za život, neposrednih spoljašnih prostora koji se koriste kao dnevni boravak, kao i onih udaljenijih (pašnjaci i polja) koji osiguravaju ekonomsku stabilnost kućanstva.

“Današnja ekonomska stabilnost rešava se kroz turizam, generišući izgradnju koja često nekritički prati sadržaj pravilnika o kategorizaciji objekata. Rezultat tog procesa obala je puna predimenzionisanih zgrada bez dugoročne vizije u slučaju izostanka turističke sezone.”, kaže Hrvoje Kedžo, diplomirani inženjer arhitekture i osnivač arhitektonskog biroa Alite.

Foto: Novasol

Osnovna ideja Vile Meje jeste rešenje stambenog pitanja investitora u njegovom rodnom kraju.

Osnovna ideja Vile Meje jeste rešenje stambenog pitanja investitora u njegovom rodnom kraju. Zbog finansijskih razloga kuća je prvih osam do deset godina zamišljena kao turistički objekat koji otplaćuje neizbežni stambeni kredit, da bi se na kraju transformisala u porodični dom i kancelariju.

Vila Meja trenutno se nalazi u turističkoj fazi s četiri zvezdice kuće za odmor s bazenom. Sastoji se od dnevnog boravka s kuhinjom, četiri bračne sobe s tri kupatila na ukupno 170m2 bruto površine.

Njena iduća porodična-poslovna faza podrazumeva prenamenu bračne sobe prizemlja u kancelarijski prostor koji u današnje vreme digitalnog poslovanja pruža ekonomsku stabilnost i na taj način omogućava organizaciju porodičnog života u Jesenicama nedaleko od Splita.

Foto: Novasol

Arhitektonska kompozicija

Oblikovno kuća prati teren i zatečeni sistem terasastih kamenih podzida. Suteren postaje naglašeni kameni podzid volumena prizemlja kao jedinog istaknutog arhitektonskog elementa parcele. Ovakvim pozicioniranjem omogućen je direktan izlaz na teren iz sve četiri spavaće sobe, odnosno, mogućnost neposrednog kontakta korisnika s prirodom.

Prostor infinity bazena nakon letnjeg perioda i pražnjenja u zimskoj (ali i kasnijoj porodičnoj) fazi može postati prostor za opuštanje postavljanjem viseće mreže po uzoru na rešenje unutar sačuvane masline.

Foto: Novasol

U kombinaciji s toplotnom pumpom i solarnim kolektorima postignut je energetski razred A.

Kosim krovnim ravnima referiše se na tradicionalnu geometriju dok se odabir završnog materijala i boje vodi savremenim rešenjima u svrhu bolje energetske efikasnosti.

Jednostavnom volumenskom gestom izmicanja prizemlja preko ruba podzida i blagim uvlačenjem južnog zida dnevnog boravka formiraju se arhitektonske barijere s ciljem reguliranja insolacije u letnjem i zimskom periodu. U kombinaciji s toplotnom pumpom i solarnim kolektorima postignut je energetski razred A, koji zadovoljava uslove zgrade gotovo nulte energije.

Foto: Novasol

Aktivni spoljašnji prostor

Odnos kuće prema spoljašnjem prostoru ostvaren je kroz dva režima korišćenja. Prvi se odvija na zapadnoj strani kuće, gde su na oba nivoa formirane natkrivene terase s kaminom. Prostori su to od izuzetne važnosti za mediteranski stil života tj. male fešte i neformalna druženja.

Drugi režim korišćenja je ostvaren eliminisanjem sadržaja kao što su teretana, sauna i igralište u sklopu parcele, što korisnika usmerava na korišćenje obližnjeg igrališta, trail i biciklističkih staza kao sastavnog dela kuće.

Foto: Novasol

Igra softvera i hardvera

“Lepotu arhitekture vidim u njenom softverskom delu. Činjenici kako isti prostor u zavisnosti od doba dana, nedelje ili godine potpuno promeni karakter i namenu, a da pri tome ne menja svoj hardver – materijal i geometriju. Upravo ta igra postaje najzanimljivija u zoni natkrivenih spoljašnjih prostora karakterističnih za našu mediteransku klimu i stil života”, zaključuje Kedžo iz biroa Alite.

Faktografija

 • ime: Vila Meja
 • autor: dipl.ing.arh, Hrvoje Kedžo, biro Alite
 • lokacija: staro selo Jesenice, Dugi Rat
 • vreme izgradnje: 2015. – 2017. godine
 • Bruto površina: 170m2
 • Saradnici: Mato Stanišić, dipl.ing.građ., Marko Ivanišević, dipl.ing.stroj., Neven Ostojić, dipl.ing.stroj., Jure Grgić, mag.ing.el., Slavko Medić, ing.geod.
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Dragan Markovich

  Interesantan pristup.

  Nedavno me je zvala rođaka iz Švajcerske. Hoće da kupi stan u Beogradu na Vodi. Slična je ideja.

  Želja joj je da kupi stan koji će rentirati, a potom koristiti (kad se penzioniše).

  Pitao sam je zašto za taj novac (oko 240.000 eura) ne sazida sebi kuću od 120 m2 na pola puta između Beograda i Novog Sada, rentira je 10-15 godina, useli se u nju kad se penzioniše, a ostatak od 100.000 evra (koji će joj sigurno ostati) da meni pošto sam joj dao ovu ideju 😀 😀

  Kakav biznis plan!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *