Fotografije: Daniel Schäfer/ Hauser & Wirth
Svetski projekti

Kako je pomorska bolnica iz 18. veka pretvorena u umetničku galeriju

Nekadašnji bolnički kompleks na španskom ostrvu Menorka pretvoren je u galerijski prostor uz naglašavanje arhitektonskih ožiljaka.

Arhitektonski studio Laplace i pejzažni arhitekta Piet Oudolf, izveli su projekt rekonstrukcije zapuštene bolničke ustanove, koju je izgradila i okupirala britanska mornarica ranih 1700ih godina. U okviru dvogodišnjeg projekta očuvanja tri stare zgrade, arhitekte su uspele da stvore novo kulturno sedište od 1.500 kvadrata s osam izložbenih prostora, kao i restoranom, prodavnicom ali i „stazom skulptura“ i biodiverzivnim vrtom.

Naglašavanje ožiljaka

Iz Laplace su objasnili da je ideja bila da se sačuva sećanje na postojeći objekat naglašavajući njegove ožiljke i prilagođavajući novu strukturu tako da ona izgleda kao da je oduvek na tom mestu.

Tako su linearni izložbeni prostori smešteni u dve najveće zgrade i oni su međusobno povezani dvorištem koje označava ulaz u galeriju.

Studio je tokom restauracije koristio tradicionalne materijale i tehnike, uključujući i lokalne tehnike zidanja. Napravljen je krov od terakote, a podovi su od teraca, koji su izvedeni od lokalnog kamena.

Većina zidova ostavljena je u svom originalnom izgledu koji je vremenom nagrižen.

Unutrašnjost galerije sadrži originalne drvene grede koje su obnovljene i prefarbane, a većina zidova ostavljena je u svom originalnom izgledu, koji je vremenom nagrižen, te su samo okrečeni ili su ostavljeni sirovi sa izloženim kamenom.

Poštovanje prema lokalnom

„Puno sam radio na istraživanju morske arhitekture ovde u Mahonu i gledao sam kako da rešim stvari počev od nosača, prozora, vrata, pa čak i klupa. Želeo sam da se ispoštuju lokalni elementi. Bilo je veoma važno da se ispoštuje pomorska istorija.“, rekao je za Dezeen  Christophe Comoy, osnivač studia Laplace.

Originalne drvene grede na tavanici su obnovljene i prefarbane.

Dobra cirkulacija vazduha

Christophe Comoy je istakao da je bio inspirisan i svojim prethodnim projektom u engleskom Somersetu, gde je radio na obnovi istorijskih poljoprivrednih zgrada.

„Podseća me na Somerset, gde smo stvorili dvorište između stare i nove zgrade, a ovde se razvila ista ideja. Stvorili smo otvorene prostore koji su ključni u ovoj vrsti projekta restauracije, kako bi se poštovalo ono što već postoji, a takođe i poboljšala cirkulacija vazduha i kako bi se objekat prilagodio današnjim potrebama.“, dodao je Christophe Comoy.

Kišnica za zalivanje vrta

Kako je Menorka svrstana u UNESCO Biosphere Reserve, odnosno područje koje ima za cilj promovisanje rešenja koja pomažu u očuvanju biodiverziteta, u objekat je dodat rezervoar za sakupljanje kišnice, kojom se navodnjava okolni vrt.

Sačuvana su i stabla postojećih maslina, a pridodato je lokalno zelenilo poput agapantusa.

Za uređenje okolnog vrta i celokupnog pripadajućeg pejzaža bio je zadužen pejzažni arhitekta Piet Oudolf, koji je primenio domaće biljke poput ljubičastog agapantusa, kao i druge vrste višegodišnjih biljaka i trava. Sačuvana su i stabla postojećih maslina, na zadnjoj strani parcele.

Prenoćište za umetnike

Galerija Hauser & Wirth biće domaćin izložbi, ali će nuditi i privremeni boravak umetnicima koji će u ovom prostoru stvarati ali i održavati radionice, koje će se svojom temom fokusirati na edukaciju i održivost.

Foto: Daniel Schäfer/ Hauser & Wirth

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *