Zgrada koja poštuje istorijsko nasleđe; Foto: Francisco Nogueira
Svetski projekti

Kako je nova zgrada u Lisabonu vratila stari akvadukt u prvi plan

Rušenjem postojećeg skladišta i izgradnjom nove stambene zgrade na njenom mestu, akvadukt iz 18. veka dobio je ponovo na značaju. 

Lisabon je pun istorije. Ali i iznenađenja. Tako je, na primer, u portuglaskoj prestonici još u 18. veku izgrađen akvadukt Galeria da Esperanca koji je u međuvremenu skoro potpuno sakriven brojnim zgradama.

Međutim, pojavila se inicijativa za zaštitu ovog spomenika kulture i vrednog arhitektonskog nasleđa, a u okviru nje spada i ovaj projekat arhitekata iz biroa António Costa Lima Arquitectos.

Naime, projekat je podrazumevao rušenje postojećeg skladišta koji je zaklanjao akvadukt i izgradnju nove stambene zgrade koja ga stavlja u prvi plan.

Istorijski urbani kontekst ispoštovan je tako što je podignuta zgrada sa minimalističkom i nenametljivom fasadom.

Istorijski urbani kontekst ispoštovan je tako što je podignuta zgrada sa minimalističkom i nenametljivom fasadom. Razigravanje fasade postignuto je naizmeničnom fenestracijom i drugačijom materijalizacijom balkona.

Razigran ugao

Na zapadnoj fasadi, neposredno uz sam akvadukt, objekat se veoma suptilno otvara, pišu arhitekte za ArchDaily. Preko fasadnog rešenja postignuta je postepena dematerijalizacija u pravcu zapada.

Shodno toj ideji, ugao zgrade na ovom delu ima uspostavljen vertikalni niz terasa, a ovim rešenjem objektu je dat lagan izgled koji naglašava urbano okruženje na zapadu lokacije.

Vertikalna matrica

Na istočnoj strani, fasada je bliža tradicionalnom dizajnu i ovim delom dominiraju prozori u krutoj vertikalnoj matrici.

Duh tradicije

Odabrani materijali, kao što su keramički crepovi i fasadne obloge u krem boji, reflektuju paletu materijala u Lisabonu.

Pet stanova

Ova petospratnica ima i jedan podzemni nivo, a objekat sadrži pet stanova sa vrlo sličnom prostornom organizacijom.

Grafički prilozi

Osnova sprata
Osnova sprata
Presek kroz lokaciju
Presek kroz lokaciju
Presek kroz lokaciju
Presek kroz lokaciju

Faktografija

  • lokacija: Lisabon, Portugal
  • autori:: António Costa Lima Arquitectos
  • površina: 850 m²
  • godina: 2019.
  • fotografija: Francisco Nogueira

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *