Najviši vrh zgrade dostizaće oko 411 metara; Render: Visualhouse
Svetski projekti

Fosterov zaokret: Objavljeni novi renderi za 2 World Trade Center u Njujorku

Kao oštar kontrast u odnosu na originalni dizajn, Foster + Partners predložili su strukure vitkih volumena, od kojih će svaki na vrhu imati zeleni krov.

Renderi koje je nedavno objavio sajt New York YIMBY po svemu sudeći otkrivaju novi izgled nezavršene kule 2 World Trade Center u Njujorku, a predstavljaju značajno odstupanje od onoga što su prvi put otkrili Foster + Partners još 2005. godine.

To, ipak, nije preveliko iznenađenje. Iako su Foster + Partners dobili ovaj projekat pre 17 godina, a temelji postavljeni 2013, posao se odvijao sporo i prvobitni tim je zamenjen BIG-om 2015. godine nakon što je investitor Silverstein Properties odlučio da zauzme savremeniji pristup i pozicionira toranj kao budući dom kompanija Ruperta Mardoka News Corporation i 21st Century Fox.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vraćanje projekta Fosteru

Tako su odbačeni planovi Fostera koji je podrazumevali vitku poslovnu kulu od 88 spratova koja se završavala sa četiri nagnuta dijamanta sa namerom da privuku pogled nadole prema Memorijalu 11. septembra, piše ArchDaily.

Umesto toga, BIG je dizajnirao set od šest kutijastih volumena koji bi se podizali i rotirali sa podijuma do 80 spratova, dok bi u dnu svakog segmenta bili postavljeni digitalni displeji sa vestima i berzanskim tikerima.

Međutim, News Corporation je na kraju odustao i od ovog idejnog rešenja, pa je Silverstein Properties vratio projekat Normanu Fosteru u januaru 2020.

Originalni dizajn 2 World Trade Centera; Render: Foster + Partners

Čak i nakon što je BIG preuzeo projekat, Fosterov dizajn se i dalje mogao naći na gradskim reklamama i pamfletima.

U to vreme, bilo je pomalo nejasno da li to znači da će stari dizajn ponovo biti aktuelan ili će se razmišljati o nečem novom; Lari Silverstajn je rekao da će originalni predlog biti „značajno izmenjen“ kako bi se uzele u obzir želje i potrebe novih budućih zakupaca.

A da stvar bude zanimljivija, čak i nakon što je BIG preuzeo projekat, Fosterov dijamantski dizajn se i dalje mogao naći na reklamama u metrou i na muralima širom Njujorka.

Jasniji odgovori o tome šta će se graditi na broju 200 u ulici Greenwich, u finansijskoj četvrti Menhetna, pojavili su se u novembru, kada je New York Yimby objavio fotografije arhitektonskog modela koji prikazuje visoke, podeljene zapremine na dužoj osnovi. Sada, čini se da renderi objavljeni ranije ovog meseca od strane kompanije Visualhouse to i potvrđuju.

Vertikalne trake na fasadi trebalo bi da naglase vertikalnost tornja; Render: Visualhouse

Zeleni krov na svakom volumenu

Tako će ljubitelji originalnog predloga verovatno biti razočarani, jer Foster + Partners očigledno planiraju grupu vitkih volumena, od kojih će svaki na vrhu imati zeleni krov.

Kaskada terasa će se pomeriti od podijuma do vrha prema One World Trade Centeru na zapadu, a planirana visina zgrade biće oko 411 metara.

Svaka terasa biće ozelenjena, a sudeći takođe po renderima, izgleda da će i svaki vertikalni volumen sadržati otvorene trgove, tzv. plaze, što predstavlja oštar kontrast u odnosu na jedinstvenu, skulpturalnu strukturu koja je prethodno postavljena.

Verovatno će ovo biti prostori za odmor zaposlenih u kancelarijama i trebalo bi da pružaju širok pogled na Menhetn na istočnoj strani i Nju Džersi na zapadu.

Planirani izgled lobija 2 WTC; Render; Visualhouse

Reflektujući prozori od poda do plafona biće obrubljeni debelim vertikalnim čeličnim stubovima.

Govoreći o eksterijeru, a posebno o zid zavesama, čini se da su se Foster + Partners odlučili za reflektujuće prozore od poda do plafona, obrubljene debelim vertikalnim čeličnim stubovima koji će segmentirati svaki volumen i usmeriti pogled nagore.

Kao što je u opisu novog dizajna primetio novinar portala Curbed, kutijaste kule od stakla su danas manje-više tipične za ovu oblast, a vertikalni pojas fasade 2 WTC može se uporediti s tornjem obližnjeg 3 World Trade Centera koji arhitektonski potpisuju Rogers Stirk Harbor + Partners.

Još uvek nisu objavljeni procenjeni datumi početka izgradnje ili otvaranja. Kada bude završen, 2 WTC će popuniti jednu od poslednjih praznih parcela u kompleksu Svetskog trgovinskog centra, pokrivajući tako master plan Studija Libeskind iz 2003. za lokaciju od 6,5 hektara, zajedno sa budućim svetskim trgovinskim centrom broj pet.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *