Drvena fasada preko stare kuće; Foto: Hertha Hurnaus
Svetski projekti

Nova drvena fasada preko stare kuće u Tirolu

Drvene grede od ariša podižu se u skladu sa pejzažem sa oba kraja kuće kreirajući tako novu opnu ali balkon iznad postojećeg objekta.

Plasma Studio dobio je zadatak da realizuje arhitektonsku intervenciju preko postojeće kuće na severu Italije. Tirolska kuća imala je šest apartmana za iznajmljivanje i sagrađena je 60-tih godina prošlog veka u tipičnom stilu sa ukrašenim dvovodnim krovom i tradicionalnim ukrasima od drveta na ogradama.

Potreba klijenata bila je da se prošire smeštajni kapaciteti ali da se dobiju zajednički prostoriji i lobi. Ovom intervencijom, kuća ne samo da je dobila sve potrebne prostore već je dobila i fasadu koja je postala pravi magnet za turiste.

Neobična ekstenzija… koja radi posao; Foto: Hertha Hurnaus

Drvena fasada penje se od nivoa terena, savija se oko postojećeg dimnjaka, a potom se vraća nazad do nivoa tla.

Odražavajući dizajnerski stil primenjen na obližnjem objektu zvanom Königsvarte, Plasma studio uvodi fasetiranu drvenu fasadu na ovoj intervenciji koju su nazvali Paramount Alma. Drvene grede od ariša podižu se u skladu sa pejzažem sa oba kraja kuće kreirajući tako novu opnu ali balkon iznad postojećeg objekta.

Drvena fasada penje se od nivoa terena, savija se oko postojećeg dimnjaka, a potom se vraća nazad na nivo zemlje. Međuprostori između spoljašnjih zidova i drvenih traka šire se u nivou tla, nudeći natkrivene prostore za boravak na otvorenom.

Neobični izlomljeni enterijeri; Foto: Hertha Hurnaus
Neobični izlomljeni enterijeri; Foto: Hertha Hurnaus
Ima li pravog ugla? Foto: Hertha Hurnaus
Ima li pravog ugla? Foto: Hertha Hurnaus

Parametarsko modelovanje fasade

Dizajnerski tim koristio je softver za parametarsko modelovanje za optimizaciju gustine drvenih traka ali i njihove metalne potkonstrukcije, uravnotežujući budžet, estetiku, privatnost i poglede. Ovaj pristup omogućava fleksibilnost tokom faze dizajniranja ali i pravljenje nacrta montažnih elemenata na jednostavniji način.

Postojeća kuća i nova struktura; Foto: Hertha Hurnaus

Grafički prilog

Osnova

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *