Flora je ušuškana u gustu hrastovu šumu jer je stepen izgrađenosti ostao isti; Foto: Bosnić+Dorotić
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako je turističko naselje u Njivicama oblikovano u skladu s okolinom

Po projektu zagrebačkog biroa SKROZ, poznato jugoslovensko odmaralište na Jadranskom moru dobilo je novi izgled u skladu s aktuelnim turističkim standardima. 

U malom ribarskom mestu Njivice na ostrvu Krku 60-ih i 70-ih godina prošlog veka razvija se turistički resort. Oblikovan kao tipično jugoslovensko odmaralište, obuhvata auto-kamp, dva hotela i turističko naselje s 80 „bungalova“ – malih smeštajnih jednica generisanih umnožavanjem 4 osnovna tipa, disperzno raspoređenih na ukupno 44.000 kvadratnih metara površine. Uprkos određenom šarmu, prefabrikovane građevine više ne zadovoljavaju današnje turističke standarde.

Naselje je nakon izgradnje zanemarivano. Razgrađujući se tokom vremena, ono ustupa prostor hrastovoj šumi koja pomalo zauzima teritoriju. Gusta šumovita atmosfera zatečenog okoliša uz neposrednu blizinu mora stvorila je prostore ugodne za boravak i odmor.

Zadržavanjem male izgrađenosti, zadržan je i veliki deo hrastove šume koja predstavlja najveću ambijentalnu vrednost lokacije.

Ulazni parametri prostorno-planske dokumentacije nisu dopuštali povećanje izgradnje na predmetnom području, čime se očuvao kvalitetan prirodni kontekst. Takođe, vlasnički uslovi, ograničeni na direktnu zonu ispod samog objekta, uslovili su potpuno zadržavanje volumenskih gabarita objekata. Navedena ograničenja rezultovala su zadržavanjem izrazito male izgrađenosti, suprotno od standarda postratnog turističkog urbanizma u Hrvatskoj, ali i zadržavanjem velikog dela impresivne hrastove šume, koja predstavlja najveću ambijentalnu vrednost lokacije.

Intervencija

Koncepcija novih građevina definisana je u relaciji s neposrednim kontekstom. Okolina je kontrolisano propuštena u unutrašnjost te postaje jednakovredan element oblikovanja, precizno se odnoseći prema specifičnim enterijersko/eksterijerskim momentima.

Jedinstvenost naselja postignuta je multiplikacijom 4 različita tipa koji su varijabla osnovnog koncepta. Različitost tipologije uslovljena je zahtevima kapaciteta smeštaja i postojećih gabarita na lokaciji. Prizemni tipovi formiraju se smicanjem volumena u horizontalnom, a višespratnice u vertikalnom smeru.

Arhitektura

Urbanizam naselja Flora izgrađuje se u dve osnovne prepoznatljive strukture. Prva obuhvata slobodnostojeće prizemne objekte rasute u zelenilu, što omogućuje veći nivou privatnosti pojedinih jedinica. Druga se formira vertikalno protegnutim dvoetažnim jedinicama gusto nizanim u grozdove, čija dispozicija oblikuje centralne javne mikroambijente sa zajedničkim sadržajima.

Razdvajanje osnovnih funkcionalnih cjelina – prostora za boravak (polujavno/poluprivatno) i prostora za spavanje (privatno) – manifestuje se oblikovanjem dva volumena suprotnog karaktera. Prvi, monolitni, introvertirani volumen udomljava pretežno funkcije pasivnog odmora, precizno kadrirajući šumske segmente koje gost doživljava iz sobe/kupatila.

Drugi, otvoreniji volumen, jake vizuelne i fizičke ekstenzije na spoljašnji prostor, neposrednije komunicira s prostorima šume, rastvarajući se staklenim stenama prema terasi koja je sastavni oblikovni element strukture, čime formira prostor aktivnog, ekstrovertnog boravka. Obavijen jer drvenom pergolom koja stvara prelazne prostore boravka na otvorenom.

Zadnji stepen u gradaciji odnosa prema kontekstu ostvaruje se na 20 objekata u vidu krovne terase gde korisnik ostvaruje potpunu i neposrednu povezanost s kontekstom (krošnjama) te nestanak svih granica građevine i šume.

Enterijer u skladu s prirodom

Multidisciplinarnim pristupom projektovanju i uključivanjem produkt dizajnera i ilustratora pokušalo se ostvariti potpuniji i specifičniji rezultat. Sam koncept enterijerskog rešenja definisan je s dva odlučujuća faktora: kontekstom kvarnerske krške primorske šume s jedne strane te ciljanom ekonomičnošću i brzinom gradnje s druge. Kombinacija ovih ulaznih parametara jasno je usmerila projektantsku ambiciju prema postizanju gotovo spartanskog uređenja, koje otvorenošću i dinamikom prostora povezuje enterijer i eksterijer.

Uključivanjem produkt dizajnera i ilustratora pokušalo se ostvariti potpuniji i specifičniji rezultat u enterijeru.

Jedinstveni prostor kontrolisanih vizura omogućuje korisniku direktan kontakt s okruženjem, ostvarujući jedan od paradigmatskih snova o Mediteranu – onaj o životu u prirodi i s prirodom. Ovakav stepan redukovanosti dekoracije insistira na kvalitetnim, robusnim materijalima te jakim, tektonskim prostornim potezima. Najbolja ilustracija ovog principa može se iščitati iz hibridnog objekta koji objedinjuje funkcije prostorne pregrade i trpezarijsko stola, istovremeno osiguravajući logično mesto za nezaobilazni TV ekran. Uravnotežena kompozicija sklopa izvedenog iz masivne drvene ploče artikuliše prostorne odnose i scenarije korišćenja, isključujući potrebu za daljim dekorativnim zahvatima svojstvenim “unutrašnjem uređenju”. Pored činjenice da je ovakav oblikovni jezik inherentan projektantskom pristupu biroa SKROZ, jednostavni i masivni polifunkcionalni objekti smanjuju mogućnost oštećenja i troškove održavanja u ekstenzivnom režimu korišćenja u turizmu.

Kao nadogradnja na elementarni pristup oblikovanju enterijera gde dominiraju beton, drvo, crni i beli pločasti elementi i zidovi, unose se akcenti traženi kategorizacijom turističkog proizvoda u vidu ilustracija Danijela Žeželja te tepiha koji preuzimaju na sebe kolorit i grafizam krčkih nošnji, unoseći kolorit lokalnog vizualnog izražaja

Fotogalerija:

Flora je ušuškana u gustu hrastovu šumu jer je stepen izgrađenosti ostao isti; Foto: Bosnić+Dorotić
Flora je ušuškana u gustu hrastovu šumu jer je stepen izgrađenosti ostao isti; Foto: Bosnić+Dorotić

Faktografija:

  • NAZIV OSTVARENJA: Turističko naselje Flora
  • LOKACIJA: Njivice, Krk
  • INVESTITOR: Hoteli Njivice d.o.o.
  • AUTORI: SKROZ u suradnji s NUMEN / FOR USE
  • Projektni tim: Margita Grubiša dipl. ing. arh., Marin Jelčić dipl. ing. arh., Daniela Škarica dipl. ing. arh., Ivana Žalac dipl. ing. arh., Tamara Jeger mag. ing. arch., Dorotea Klinčić mag. ing. arch., Nikola Radeljković dipl.diz., Tvrtko Bojić
  • SARADNICI
  • Project manager: PSC ANTARES d.o.o., Berislav Cuculić
  • Stručni nadzor: AEC projekt d.o.o.
  • Glavni izvođač: TEXO MOLIOR d.o.o.
  • Elektrotehnički projekat: Ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike “Damir Šiljeg
  • Projekat vodovoda i kanalizacije: Perpetuo Projekt d.o.o.
  • Projekat termotehničkih instalacija: Perpetuo Projekt d.o.o.
  • Elaborat zaštite od požara: Inspekting d.o.o.
  • Projekat konstrukcije: I.T.T. d.o.o.
  • Elaborat zaštite od buke i projekt racionalne uporabe energije i toplinske zaštite: Naravno d.o.o.
  • Geodetski projekat: Geodetski zavod Rijeka d.o.o.
  • Projekat saobraćajnice i parkirališta: Salix d.o.o.
  • GODINA PROJEKTA: 2015
  • GODINA REALIZACIJE: 2019
  • POVRŠINA OBUHVATA: 44.000m2
  • POVRŠINA OBJEKATA: 4.950m2
  • Fotografije: Bosnić+Dorotić

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *