Testiranje brzog voza na relaciji Beograd Centar – Novi Sad; Foto: YouTube screenshot RailWork
Građevinarstvo

200 na sat: Pogledajte snimak testiranja brzog voza od Beograda do Novog Sada

Od stanice Beograd Centar do Novog Sada za 30 minuta sa maksimalnom postignutom brzinom od 200 kilometara na čas.

Dimamičko testiranje pruge Beograd – Novi Sad počelo je sredinom januara kada su specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica „Deutsche Bahn Systemtechnik“ stigla su u Beograd.

Sa mernim kolima su u železničku stanicu „Beograd centar“ u Prokopu, stigle iz Nemačke i dve lokomotive osposobljene za brzine od 230 kilometara na sat.

Kako se može videti u ovom videu, najveća dostignuta brzina na deonici Beograd – Novi Sad bila je 200 kilometara na čas i to od 13. do 23. minuta vožnje.

Pogledajte video:

Najveća dostignuta brzina na deonici Beograd – Novi Sad bila je 200 kilometara na čas i to od 13. do 23. minuta vožnje.

Ukoliko pruga Beograd – Novi Sad položi test, saobraćaj na brzoj pruzi trebalo bi da bude osposobljen od marta meseca.

Dinamičkim testiranjem obuhvaćene su ispitivanje geometrije novoizgrađenih koloseka za velike brzine, parametri kontaktne mreže, ugrađena oprema za velike brzine, kompatibilnost opreme i sistema, kao i ostali izvedeni građevinski radovi.

Dinamična ispitivanja novoizgrađene brze pruge obavlja Infrastruktura železnice Srbije, u saradnji sa specijalizovanom kompanijom DB Systemtechnik koja je angažovana za realizaciju ovog posla

Mašinovođe su upoznate sa trasom i da su sve procedure i protokoli za ispitivanje definisani. Testiranje će se obavljati fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd – Novi Sad.

Stanica Prokop; Foto: Teodor Jovanović

Prve vožnje u martu po ceni od 1.000 dinara

Merna kola će prekontrolisati sve parametre brze pruge i pa bi komercijalna upotreba deonice brze pruge Beograd – Novi Sad mogla da počne već u martu.

Na relaciji od Novog Sada do Beograda će saobraćati tri tipa voza – jedan koji neće imati usputnih stajanja, drugi koji će stajati na svim stanicama i treći koji će stajati na nekim stanicama.

Oni koji se odluče za prvi, odnosno najbrži tip putovanja, od Beograda do Novog Sada stizaće za 30 minuta. Karta će koštati 1.000 dinara u jednom pravcu, a povratna 1.600 dinara. U ovom brzom vozu neće biti usputnih stajanja i biće obezbeđen ketering.

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *