Izvođenje

Tiple za fiksiranje termoizolacije na fasadi

Kontaktna (demit) fasada trenutno je najpopularniji i najčešći način izolovanja objekata. Evo kako ih dobro utiplati.

KI H1 eco je udarna tipla proizvođača Knauf Insulation s plastičnim delom za montažu i s pocinkovanim čeličnim klinom. Namenjen je za dodatno pričvršćivanje toplotno izolacionih ploča ukoliko je zidna podloga beton, puna ili šuplja opeka, blok i slični materijali. Prečnik glave tiple je 60 mm a dubina sidrenja minimum 25 milimetara.

demit-fasada-tiple

tiple-za-demit-fasaduNačin montaže tipli

Potreban broj tipli i njihov raspored propisuje proizvođač kontaktne fasade i zavisi od upotrebljenog izolacionog materijala, položaja i visine objekta.

Preporučene debljine izolacije zavise o tome da li se radi o postojećem ili novom objektu. Pogledajte koje su preporučene debljine termoizolacije prema pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada.

U zavisnosti od lokacije objekta, njegove visine i terena, uglavnom se preporučuje upotreba 6-8 tipli na kvadratni metar fasade. Posebnu pažnju treba obratiti na uglove objekta na koje je potrebno postaviti 8-12 komada tipli po m2.

Pre postavljanja tipli potrebno je izbušiti rupe u fasadi. Nakon toga tiple se ukucavaju čekićem u izbušene rupe. U jednom pakovanju se nalazi 100 tipli.
demit-fasada-tiple

Ukoliko planirate da termoizolujete vaš objekat, pogledajte detaljan opis kako termo izolovati spoljašnje zidove.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *