Izvođenje, Materijali

Kako termo izolovati spoljašnji zid

Spoljašnji zid treba da ostvari toplotnu zaštitu i stvori udobne uslove boravka u objektu. Treba da obezbedi uštedu toplotne
energije ali i da omogući propuštanje pare bez pojave kondenzata na spoljašnjim i unutrašnjim površinama.

Toplotni gubici kod objekata koji nemaju adekvatno izvedene spoljnje zidove su 40% veći od toplotnih gubitaka dobro izolovane kuće. Zbog ovoga sve veća pažnja se posvećuje pravilnoj ugradnji i izboru termoizolacionog materijala.

Demit fasadu sa izolacionim materijalom od kamene mineralne vune možemo da lepimo na bilo koju podlogu.

Prikazujemo vam korake kako da izolujete spoljašnji zid pločama od kamene vune koji preporučuje Knauf Insulation.

Korak 1: Priprema podloge

Podloga treba da je suva, čista i bez prašine. Kod objekata na kojima već sa postoji fasada potrebno je proveriti nosivost starih maltera. Ukloniti delove koji otpadaju i sve nenosive delove odstraniti. Da bi dobili ravnu podlogu, rupe ispuniti klasičnim malterom.
Nakon pripreme podloge, postavite donji, početni aluminijumski profil koji treda da se pričvršte tiplovima. Potrebne su 3 tiple po metru dužnom.

Korak 2: Nanošenje maltera za lepljenje

 

Polimer-cementni lepak se nanosi na ploče linijski po obimu i tačkasto po unutrašnjosti površine ploče (kao što je prikazano na slici).

Lepak treba da se nanese na minimum 40 % površine ploče. Obratiti pažnju da se u spojeve između ploča ne izlije lepak.

 

Korak 3: Lepljenje ploča

Ploče kamene mineralne vune se polažu jedna do druge pritiskanjem ploče na koju je nanešen lepak na zid. Naredni red se postavlja smaknuto u odnosu na prethodni za polovinu dužine ploče. Sa vremena na vreme, ravnom letvom odgovarajuće dužine proverite da li ploče stoje ravno u odnosu na zid.

Predlaže da se uglove kod prozora i vrata izvedu celom pločom kao bi se sprečilo eventualno pucanje u uglovima otvora.

 

Korak 4: Pričvršćavanje ploča tiplovima

 

U zavisnosti od lokacije objekta, njegove visine i oblika terena oko objekta, preporučuje se upotreba 6-8 tipli na kvadratni metar. Posebnu pažnju treba obratiti na uglove objekta na koje je potrebno postaviti 8-12 komada tipli/m2.

Najbolje su tiple sa čeličnim vijkom i glavom tipla prečnika 60 mm.

 

Korak 5: Postavljanje ugaonih profila sa mrežicom

 

Kako bi ojačali fasadu na uglovima objekta i uglovima oko otvora postaviti ugaoni profil sa mrežicom.Radi sprečavanja pucanja fasade na predlaže se nanošenje dodatne trake staklene mrežice dimenzija 20 x 40 cm pod uglom od 45ºC u odnosu na horizontalu.

Korak 6: Nanošenje lepka u koji se utiskuje armaturna mrežica

Na površinu ploča od kamene vude nanesite prvi sloj polimer-cementnog lepka. U sveže postavljen lepak se postavlja mrežica od staklenih vlakana. Na spoju mrežica treba da postoju preklop od minimum 10 centimatara. Nakon postavke mrežice na celu površinu objekta, nanesite drugi sloj lepka.

Korak 7:  Nanošenje završnog sloja fasade

 

Na osušeni lepak, prema uputstvu proizvođača, nanesite odgovarajuću podlogu za završni sloj fasade. Kao završni sloj fasade najčešće se preporučuje silikatni, silikonski i mineralni dekorativni malter. Boju završnog sloja fasade birate prema ton karti proizvođača maltera.

 

 

Više informacija o karakteristikama demit (kontaktne) fasade sa pločama od kamene vune potražite na sajtu Knauf Insulation.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Snezana Vidosavljevic

    Koliko kosta izolacija po m2??

Ostavite odgovor

Obavezna polja *