Izdvojeno, Materijali

Ovakvim betonom ćemo graditi objekte na Marsu

Za kolonizovanje crvene planete biće nam potreban građevinski materijal koji će se moći praviti od lokalnih resursa. Evo jednog predloga.

Naučnik Lin Wand sa Univerziteta Northwestern razvio je Marsovski beton kao alternativu klasičnom cementom betonu koji se pravi na planeti Zemlji. U pitanju je beton baziran na sumporu koji se u laboratorijama izučava još od početka sedamdesetih godina prošlog veka. Izgleda da je prava receptura konačno pronađena, piše ArchDaily.

marsovski-beton-3

Novi materijal dobija se grejanjem sumpora na temperaturu od 240 stepeni, a potom se meša s agregatom i hladi. Ova receptura se pokazala problematičnom na Zemlji pošto se sumpor skuplja prilikom hlađenja ostavljajući u betonu velike pukotine koji značajnu smanjuju njegovu nosivost. Međutim, kada se koristi agregat s Marsa situacija je drugačija. Naime, Lin Wan i njegov tim, napravili su agregat koji emulira marsovsko zemljište (koje sadrži silikon dioksid, aluminijum oksid, gvožđe oksid i titanijum dioksid) i u kombinaciji sa sumporom daje beton 2,5 puta jače nosivosti na pritisak od klasičnog, zemaljskog betona.

marsovski-beton-2

Tim je takođe osmislio i recepturu, sastavljenu od 50% marsovkog argerata s maksimalnim granulacijom od jednog milimetra, koja je održiva u marsovskoj retkoj atmosferi čime se rešava problem koji je poznat sa Meseca. Naime, vakum u svemiru bi prouzrokovao da se sumpor pretvori u gas što bi svaku sveže napravljenu građevinu od betona pretvorilo u hrpu agregata.

I amosferski pritisak i temperaturne promene na Marsu pogodne su za građevine na bazi betona od sumpora.

– navodi naučnik Lin Wan.

Dobra strana ove recepture je i ta što kada se sumpor ponovo zagreje na 240 stepeni on će se ponovo otopiti, što znači da se Marsovski beton može reciklirati. Ovaj materijal je zato pogodan ne samo zato što se smanjuju veliki troškovi transporta materijala do Marsa već i smanjuju troškovi rušenja i deponovanja materijala na crvenoj planeti.

Sada nam je potrebna nova generacija inženjera i arhitekata koji će projektovati zgrade na Marsu pogodne za život i rad zahvaljujući Marsovskom betonu.

– zaključuje Lin Wan, naučnik sa Univerziteta Northwestern.

Dakle, materijal za gradnju imamo. Potrebno je samo da pošaljemo prve ljude na Mars i kolonizacija može da počne.

Pogledajte i kako izgledaju prvi objekti čija je izgradnja predviđena na Marsu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *