Aktuelno

Idemo na Mars! Planira se izgradnja objekata na Crvenoj planeti

Evo kako će izgledati objekti koji će na svake dve godine primiti nova četiri stanovnika koji su sa Zemlje došli sa kartom u jednom pravcu.

Arhitekta Brent Sherwood poslednjih 25 godina svog rada posvetio je osmišljavanju načina projektovanja u svemiru. Razmišljao je o svemu – od orbitalnih gradova do planetarnih naselja. Sada kako se sve više razvija ambiciozna holandska misija Mars One – koja podrazume da se do 2024. godine naseli Crvena planeta – potreba za ovakvim „svemirskim“ arhitektama sve je realnija.

Mars One01

Kako nosivost rakete nije veća od nosivosti standardnog kamiona, stvara se problem u transportu. Po ovoj računici isporuka samo jedne cigle na Mars koštala bi 500.000 dolara. Zbog ovoga, izazov je da se razviju lagani materijali koji bi mogli da odgovaraju ovoj nameni, a da sistem montiranja bude nekakva svemirska Ikea.

Mars One02

Ipak, takav sistem bio bi pomalo rizičan i možda nedovoljno transportno isplativ. Zato, sve više se razmišlja o strukturama koje se mogu naduvati. Ovakvi objekti bili bi u mogućnosti da omoguće velike površine zatvorenog prostora, a zauzimali bi malo mesta prilikom transporta.

Kompanija Bigelow iz Las Vegasa sklopila je ugovor sa NASA vredan 18 miliona dolara. Oni će ove godine konstruisati prvi objekat na naduvavanje. Njihov Expandable Activity Module biće napravljen od najnaprednijih tkanina ikad razvijenih. Ova struktura imaće UV zaštitu i biće građena od više neprobojnih slojeva.

Bigelow Expandable Activity Module

Ideja o objektima na naduvavanje samo je početno rešenje. Dalji plan je da će ljudi, kada se budu adaptirali na uslove na Marsu, koristiti lokalne materijale za izgradnju budućih objekata.

Možda nam sve ovo izgleda nestvarno, ali planovi o proširenju naše vrste na drugu planetu idu ka realizaciji. Uostalom i Zemlja je nekada bila bez svih ovih građevina i uopšte tvorevina čovečanstva koje nas danas okružuju.

Mars One03

Mars One04

Ukoliko želite da saznate nešto više o projektu „Mars One“, posetite njihovu web stranicu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *