Aktuelno, Izvođenje

Beška je najveći most u izgradnji u Evropi

Novi most kod Beške, koji se nalazi na severnom kraku Koridora 10, biće isti kao stari most pored koga se gradi i imaće dužinu od 2,2 kilometra. Most bi trebao da bude gotov do maja sledeće godine.

Rukovodilac radova na izgadnji mosta iz „Alpine“ Milorad Stevanović je rekao da u most do sada ugrađeno oko 40.000 kubika betona od predviđenih skoro 65.000 kubika. Stevanović je kazao da će u novi most biti ugrađeno 1.500 tona kablova i 6.500 tona armature.

Direktor projekta izgradnje mosta Slobodan Mitrović iz „Alpine“ potvrdio je da je most u izgradnji preko Dunava kod Beška najduži most koji se trenutno gradi u Evropi. On je kazao da su na levoj obali Dunava završeni svi šipovi i stubovi i 14 polja po 45 metara za gornju konstrukciju mosta.

Mitrović je naveo da je su u reci, takođe, urađeni svi šipovi, temelji i stubovi i da je u pripremi montiranje skele za konzolno betoniranje raspona u reci.

– Na desnoj obali Dunava su, takođe, urađeni svi šipovi i temelji, a privode se kraju radovi na stubovima budućeg mosta sa te strane reke- rekao je Mitrović. On je dodao da se radi i na specijanoj konstrukciji za sanaciju klizišta u neposrednoj blizini mosta.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. bozok

  Ljudi, ne pišite gluposti o najvećim mostovima u Evropi, ma daleko smo mi od tih gradjevina. Najveći most u Evropi je Mallou u Francuskoj. Ima još nekoliko ovako velikih projekata a Baška je daleko ispod njih. http://en.wikipedia.org/wiki/Millau_Viaduct http://www.leviaducdemillau.com/english/index.html

  http://www.hoax-slayer.com/millau-viaduct-photo.html

 2. Slobodan Mitrovic

  Gospodine Bozok, ne pisite vi gluposti u komentarima. Prvo, most Beska jeste naduzi (a ne najveci) most u izgradnji un Evropi (dakle ne gotov, nego u izgradnji) – procitajte pazljivo sta pise u gornjem tekstu.
  Drugo, posto ste vec nepazljivi, niste pravilno prepisali ime mosta u Francuskoj. Naime, on se ne zove Mallou, nego Millau a cita se Mijo.
  Trece, postojeci most Beska ( a novi je njegov blizanac) je bio ne evropski, nego svetski rekorder po rasponu betonske grede (210 m). Most na Krku, koji je jos uvek svetski rekorder po rasopnu cisto betonskog luka (390m) je projektovao Srbin. Ilija Stojadinovic, koji je inace izabran, zajedno sa prof. Nikolom Hajdinom predsednikom SANU medju 43 najveca projektanta mostova na svetu u istoriji mostogradnje itd. Dakle, imajte malo vise vere u srpsku pamet.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *