Dešavanja

Novi referentni koordinatni sistem u Srbiji

U Republici Srbiji, od 01. januara 2011. godine, stavlja u službenu upotrebu novi referentni sistem.

Zakon o državnom premeru i katastru nepokretnosti definiše novi geodetski referentni sistem u Republici Srbiji i obavezuje da se novi referentni sistem u Republici Srbiji uvede od 1. januara 2011. godine.

Prostorni referentni sistem za Republiku Srbiju je terestrički trodimenzionalni koordinatni sistem koji se po definiciji koordinatnog početka, orijentaciji koordinatnih osa, razmere, jedinice dužine i vremenske evolucije, podudara sa Evropskim terestričkim referentnim sistemom – European Terrestrial Reference System 1989, (u daljem tekstu: ETRS89).

Za realizaciju novog sistema predviđen je okvir ETRF2000 kao konvencijalni okvir predložen od strane relevantnih međunarodnih organizacija kao što su IGS i EPN. Položaj tačaka u horizontalnom referentnom sistemu izražava se dvodimenzionalnim, pravolinijskim koordinatama u ravni konformne Univerzalne transverzalne merkatorove projekcije – Universal Transverse Mercator (UTM), na elipsoid GRS80.

Trodimenzionalni referentni sistem koji je do sada bio u upotrebi u Republici Srbiji je ITRF96. Republički geodetski zavod je sve koordinate sračunate u ovom sistemu, preračunao u novi sistem ETRS89 – ETRF2000 i stavlja ih u službenu upotrebu od 01. januara 2011. godine.

Takođe, mreža permanentnih stanica – AGROS će od 01.januara 2011. godine, raditi u novom sistemu ETRS89 – ETRF2000.

Potrebni parametri transformacije između ITRF96 i ETRF2000 sračunati su i dostupni na sajtu Republičog geodetskog zavoda.

Napomena: Sve započete radove u 2010. godini, a koji se nastavljaju u 2011. godini, potrebno je predati u sistem ETRF2000 i u postojeći GK sistem. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Sektoru za osnovne geodetske radove.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *