Aktuelno

Usvojen predlog zakona o katastarskoj legalizaciji

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona koji će omogućiti upis u katastar oko 1,3 miliona nelegalnih objekata do kraja 2014. godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine i urbanizma.

Predlog zakona, usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade, po hitnom postupku će se naći pred poslanicima i trebalo bi da bude usvojen po ubrzanoj proceduri, rekla je pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović.

Za troškove upisa plaćaće se oko 100 evra po objektu, a ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić je ranije najavio da bi legalizacija mogla da počne već od marta. Damnjanovićeva je rekla da se zakon odnosi na stambene objekte -kuće i stanove, pomoćne objekte, vikendice i lokale u stambeno – poslovnim objektima (zanatske radnje). Zakon se ne odnosi na privredne, trgovinske, ugostiteljske i javne objekte, za koje je predviđeno redovan postupak legalizacije u lokalnim samoupravama.

legalizacija-gradjevina-nelegalno-wide_500x300
Hoće li se i ovakve stvari moći legalizovati, još uvek nije jasno iz Zakona

Pomoćnica ministra je rekla da se zakon odnosi samo na objekte sagrađene do 11. septembra 2009. godine i da će njihovi vlasnici ako nisu podneli zahtev za legalizaciju do 11. septembra 2010. imati rok za upis u katastar od godinu dana. Što se tiče vlasnika koji su podneli taj zahtev, njihove predmete će organi lokalnih samouprava proslediti Republickom geodetskom zavodu u roku od 90 dana.

Procenjuje se, prema rečima Damnjanovićeve, da bi ceo proces upisa mogao da bude gotov do kraja naredne godine.

„Objekti sagrađeni posle 11. septembra 2009. godine nisu predmet ovog zakona“, rekla je ona navodeći da su ti objekti morali da budu legalizovani u skladu sa redovnom procedurom za legalizaciju objekata i da bi ukoliko to nije učinjeno inspekcije lokalnih samouprava mogle da donesu rešenje o njihovom rušenju.

U Srbiji ima oko 1,3 miliona neupisanih objekata, a zahtev za legalizaciju po sada važećem Zakonu o planiranju i izgradnji podnelo je oko 700.000 vlasnika. Od vlasnika objekta će se tražiti geodetski snimak objekta ili rešenje da plaćaju porez na imovinu i dokaz o plaćanju naknade za komunalne usluge, račune za struju…

Vlasnici će kada upišu objekte moći da dalje da nastave postupak za dobijanje građevinske i upotrebne dozvole u nadnežnim organima lokalnih samouprava. Takvi objekti će moći da budu predmet hipoteke.

Damnjanovićeva je rekla da je ministarstvo prihvatilo najveći deo preporuka Agencije za borbu protiv korupcije – kako da se izbegne mogućnost korupcije u određenim delovima primene zakona, a ono što nije ubačeno u predlog zakona biće predviđeno podzakonskim aktima. Prihvaćeno je, na primer, da će zemljište ispod objekta, ipak, morati da se plati, jer bi u suprotnom neplaćanje naknade vlasnicima bilo neustavno, ali će vlasnici objekata moći u spornim slučajevima to da reše sudskim sporovima i dobiju odštetu.

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *