Ukoliko želite da proširite vaš stambeni prostor, OBI i gradnja.rs će vam pokazati kako da pravilno izvedete izolaciju i oblaganje potkrovlja gipskartonskim pločama.

Pre oblaganja gipskartonskim pločama potrebno je izvesti kvalitetnu termoizolaciju za koju možete koristiti stiropor ili mineralnu vunu.

Napominjemo da kod obrade i postavljanja izolacijskog materijala koristite zaštitnu masku za disanje.

Pre početka radova izmerite tačno površinu koju oblažete i nabavite sav potreban materijal: izolaciju, paronepropusnu foliju, gipskartonske ploče, podkonstrukciju (drvenu ili aluminijumsku), bandaž-trake, glet masu i završni sloj (boja ili tapeta). Prilikom proračuna potrebnih površina materijala, na stvarnu količinu dodajte još oko 5% zbog otpadaka prilikom sečenja.

Postupak postavljanja izolacije i oblaganja potkrovlja u slici i reči:

1. Danas veliki broj potkrovlja su opremljena folijom za zaštitu od vetra koja propušta paru (topli krovovi).

2. Ukoliko je na potkrovlje postavljena folija koja nema svojstvo propuštanja pare, potrebno je ostaviti prostor za provetravanje između krova i izolacije širine minimum 2 cm.

3. Izmerite razmake između rogova kao i dubinu roga kako bi odredili potrebne količine neophodne izolacije.

4. Dubinu roga možete povećati drvenim letvicama ukoliko postojeća dubina nije dovoljna da bi postavili potrebnu izolaciju.

5. Isecite izolaciju (mineralnu vunu ili stiropor) dodavajući po jedan centimetar na unurtašnju meru razmaka rogova.

6. Ugradite poprečno izolaciju.

7. Stiropor isečen na trouglaste izolacijske komade je izolacija laka za postavku.

8. Izmerite razmak između rogova (+1cm), pomerajte komade materijala dok ne dobijete odgovarajuću širinu. Odsecite višak izolacije.

9. Postavite izolaciju koristeći letvu obraćajući pažnju na potreban prostor za provetravanje (slika 2).

10. Nakon postavljanje izolacije, foliju koja ne propušta paru pričvrstite radioničkom heftalicom pričvrstite u razmacima od 10 cm.

11. Foliju nemojte zatezati jer je potrebno da postoji malo slobodnog prostora. Na spojevima folija napravite preklop od minimum 10 cm. Područje gde se preklapaju zalepite lepljivom trakom.

12. Samolepljivom trakom oblepite i sve priključke kao što su na primer izvodi za kamin kako bi se sprečilo propuštanje vetra.

13. Za podkonstrukciju mogu se koristiti drvene ili aluminujumske letve.

14. Potkonstrukcije se postavlja poprečno u odnosu na rogove na razmaku od oko 50 cm pazeći da se ne ošteti paronepropusna folija.

15. Na podkonstrukciju počnite sa postavljanjem gipskartonskih ploča.

16. Za rezanje gipskartonskih ploča koristite skalpel gde sa prednje (papirne) strane zarežite i odlomite preko ivice. Uklonite okrzane ivice i po potrebi ih ukosite.

17. Za brzu montažu koristite šrafove na razmaku na oko 17 cm po profilu podkonstrukcije.

18. Spojeve ploča bandažirajte. Nakon gletovanja i šmirglanja cele površine, potkrovlje je spremno za krečenje ili postavljanje tapeta.

Time je proces izoliranja i oblaganja potkrovlja završen. Imate vaše utiske i savete? Pišite nam!