Od fasade ni traga ni glasa
Aktuelno

400.000 kuća u Srbiji nema termoizolaciju

Na CEDEF-ovoj konferenciji Napredne tehnologije i finansiranje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije iznete su neke poražavajuće činjenice o energetskoj stanju u Srbiji.

Mirjana Knežević, posebni savetnik ministra u oblasti energetske efikasnosti u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS je istakla da је u Srbiji danas najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi. „Alarmantna je činjenica da stambeni objekti troše 60% ukupne potrošene energije na grejanje. Tu činjenicu ilustruje podatak da čak 300-400 hiljada kuća u Srbiji nema termoizolaciju.

Od fasade ni traga ni glasa
Od fasade ni traga ni glasa

Kod korišćenja toplotne energije konkretnija stimulacija je ušteda kroz naplatu po utrošku što očekujemo da se primeni u narednoj grejnoj sezoni“, kaže Knežević. Mehanizmi koje Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine uvodi da bi ostvarilo energetsku politiku su: sistem energetskog menadžmenta, energetski pregledi za najveće potrošače kao i preduzeća, ali i korišćenje sredstava iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost u iznosu od 300 miliona dinara. Budžetski fond za energetsku efikasnost predstavlja podsticaj za racionalo i efikasno korišćenje energije. „Konkurs je raspisan februara 2014. i do sada je pristiglo 88 prijava, dodeljena su sredstva za 20 jedinica lokalne samouprave, a ukupna vrednost ovih projekata je 130 miliona dinara. U narednom periodu očekuje se javni poziv prema bankama preko koga će se dodeljivati subvencionisani krediti građanima“, istakla je Knežević.

Elektrana na krovu

Na CEDEF-ovoj konferenciji Aleksandar Car, pomoćnik direktora za nove tehnologije u Institutu Mihajlo Pupin – Automatika predstavio je proceduru za projektovanje i izvođenje fotonaponske elektrane sa osvrtom na sopstvenu elektranu koju su napravili na krovu Instituta M. Pupin, sopstvenim sredstvima. Ova elektrana ima 180 solarnih panela ukupne snage od 50 kW. Pomenuo je i iskustva koja su imali u šestomesečnoj eksploataciji, kao i probleme koji su se javljali tokom eksploatacije. Status povlašćenog proizvođača Institut je dobio 12. marta 2014, nakon probnog rada i puštanja na mrežu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *