Aktuelno, Novi objekti

Ikea stiže u Hrvatsku 2013: počela izgradnja u Rugvici

Nakon višegodišnjih pregovora, dogovora i natezanja na relaciji HAC, Vlada i IKEA , zemljištem gde će niknuti trgovački centar švedskog giganta u zagrebačkoj opštini Rugvica zagospodarili su bageri.

Kako prenosi Jutarnji, u ovom trenutku izvode se radovi premeštanja melioracijskog kanala sa središnjeg zemljišta na njegov rub. Reč je pripremnim radovima. Istovremeno, Hrvatske autoputovi su u fazi izbora izvođača radova za izmeštanje naplatnih kućica s naplatne rampe Ivanja Reka te je zatražena građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju čvora Ivanja Reka. Iako se najavljivalo kako će IKEA u Rugvici biti otvorena krajem ove godine, Igor Štefanac, PR kompanije IKEA Hrvatska, u ovom trenutku ne može kazati kada bi trgovački centar IKEA mogao biti otvoren.

12 meseci za gradnju

– U ovom trenutku jako je nezahvalno davati te prognoze. Ali, možemo obećati da ćemo od trenutka ishođenja građevinske dozvole u roku od otprilike 12 meseci otvoriti prvu IKEA robnu kuću, a šest meseci nakon robne kuće i trgovački centar – kaže Štefanac.

U HAC-u tvrde da će projekt izmeštanja naplatnih kućica i rekonstrukcije čvora, s kojeg će putnici dolaziti prema IKEA-i, biti završen u drugoj polovini 2013. Stoga je moguće očekivati da će IKEA vrata kupcima otvoriti krajem sledeće godine. No, Štefanac naglašava kako rok otvaranja ovisi o tome kada će dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju centra, a ne o izgradnji novog čvora.

Taj dokument još nisu zatražili jer su tek u procesu ishođenja lokacijske dozvole za lokalne prometnice i ostalu infrastrukturu čiju će izgradnju financirati i provesti. Kad počnu sa izgradnjom infrastrukture, podneće zahtev za izdavanje lokacijske pa građevinske dozvole za sam objekat.

 

Najiščekivaniji centar

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 125 miliona kuna (oko 16 miliona evra). Švedska kompanija izgradnju će sufinansirati sa 100 miliona kuna, dok će HAC izdvojiti preostalih 25 miliona kuna . Izmeštanje naplatnih kućica isfinansiraće HAC, a procenjena vrednost je 110 miliona kuna. Završetak premeštanja naplatnih kućica na lokaciju udaljenu oko pet kilometara istočnije od sadašnje očekuje se u prvoj polovini sledeće godine. Početak rekonstrukcije čvora Ivanja Reka očekuje se u prvom kvartalu ove godine, nakon što bude otkupljeno zemljište te se provede konkurs za izbor izvođača.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *