Aktuelno, Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Moderno urbano popločavanje

Imam pitanje vezano za urbanističke planove ? Zanima me koji materijali se koriste za moderno popločanje a da odgovaraju estetski i funkcionalno.

Marina Žarković

Poštovana Marina,

Velika frekventnost i izloženost atmosferskim uticajima definiše tehničke karakteristike materijala koji se koriste prilikom popločavanja ulica ili trgova. Materijal mora da ispunjava uslove protivkliznosti, zaštite od habanja i lakog održavanja. Debljina i čvrstoća materijala mora da zadovolji i izdrži sva eventualna opterećenja.

Granit, kaldrma i beton su neki od najčešće korišćenih materijala. Za kaldrmu i granitne kocke ili ploče vrlo je važna prethodna priprema podlog se šljunkom i peskom.

Pored ovih uobičajenih materijala, na sajmu u Bolonji, 2011. godine, italijanski proizvođač keramike Florim je predstavio svoja rešenja za urbane javne površine. Izdržljive i otporne porcelanske pločice Floor Gres idealne su za spoljnja popločavanja.

Trg u Padovi, Piazza Cavour,u Italiji površine 600 kvadratnih metara popločan je Florim keramikom serije Ecotech. Arhitekta Zambusi je 2007. godine predložio i izveo projekat trga sa keramikom kvadratnog oblika dimenzija 40×40, 60×60 i 60×80 cm. Pločice u bojama Ecodark i Ecolight imaju antiklizne oznake R9 i R11. Cena  ovih pločica je 45 evra po kvadratnom metru.

Generalni distributer Florima za Srbiju je salon Eurodom, Beograd.

Zidovi tunela u Abu Dabiju obloženi su takođe Florim keramikom u boji. Ovaj mozaik ukupne površine neverovatnih 7000 kvadratnih metara je projektovao arhitekta Parson, 2007. godine.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *