Dobitnik medalje: Sir David Adjaye. Foto: Alex Fradkin
Aktuelno

Sir David Adjaye osvojio RIBA medalju za 2021. godinu

Po prvi put u svojoj 173-godišnjoj istoriji, RIBA dodeljuje zlatnu medalju arhitekti crncu – a njegova najbolja dela verovatno tek dolaze.

Sir David Adjaye, britanski arhitekta rođen u Tanzaniji poreklom iz Gane, proglašen je dobitnikom Kraljevske zlatne medalje za 2021. godinu, jedne od najznačajnijih svetskih priznanja u arhitekturi.

To je prvi put u 173-godišnjoj istoriji dodele ove nagrade, koju svake godine dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA), da je dodeljena arhitekti crncu. Saopštenje dolazi dok institut ispituje svoju ulogu u britanskoj kolonijalnoj prošlosti i trudi se da reši stalni nedostatak zastupljenosti crnaca u arhitekturi. Samo 5,2% studenata koji su prihvaćeni na kurseve arhitekture u Velikoj Britaniji su crnci, dok je broj registrovanih arhitekata crnaca pao na samo 1%, piše Guardian.

Nacionalni muzej Smithsonian u Vašingtonu, (2016) Foto: Darren Bradley

Po prvi put u svojoj 173-godišnjoj istoriji, RIBA dodeljuje svoju zlatnu medalju arhitekti crncu.

Sir David Adjaye je tokom 25 godina karijere postigao veliko međunarodno priznanje i pažnju nizom revolucionarnih i svetskih projekata, počev od privatnih kuća, izložbi i dizajna nameštaja, do glavnih kulturnih zgrada i gradskih master planova. Godine 2000. osnovao je svoju praksu Adjaye Associates sa studijima u Akri, Londonu i Njujorku. Kombinujući praksu sa nastavom, Adjaye je predavao na univerzitetima Harvard, Mičigen, Pensilvanija i Prinston.

Ruby City, umetnički centar u San Antoniju, Teksas (2019); Foto: Dror Baldinger

Bogat stvaralački opus

Adjaye je poznat po proslavljenom Nacionalnom muzeju afroameričke istorije i kulture Smithsonian, u Vašingtonu, (2016), a njegovi radovi uključuju i Ruby City, umetnički centar u San Antoniju, Teksas (2019); Alara concept store u Lagosu (2016); stambeno-poslovni kompleks Sugar Hill u Harlemu, Njujork (2015); Aishti fondacija, maloprodajni i umetnički centar u Bejrutu, Liban (2015); dve biblioteke u Vašingtonu (2012.); Moskovska škola menadžmenta Skolkovo u Rusiji (2010); Muzej savremene umetnosti u Denveru, Kolorado (2007); Nobelov centar mira u Oslu, Norveška (2005); Umetnički centar Rivington Place u Londonu (2007); i Idea Stores – dve biblioteke u Londonu (2004, 2005).

Moskovska škola menadžmenta Skolkovo u Rusiji (2010); Foto: Ed Reeve

Adjaye je poznat po Nacionalnom muzeju afroameričke istorije i kulture Smithsonian u Vašingtonu.

“Velika mi je čast da moje kolege prepoznaju rad kojim sam postigao sa svojim timom i naš doprinos struci i svetu tokom proteklih 25 godina. Arhitektura je za mene oduvek bila stvaranje lepote kojom bi se nacije širom sveta jednako izgradile. Iskrenu zahvalnost upućujem svim ljudima koji su podržali ovo moje putovanje koje je dovelo do ovog trenutka.” – izjavio je Sir David Adjaye.

Umetnički centar Rivington Place u Londonu (2007); Foto: Lyndon Douglas

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *