Foto via Magnitudo Film
Aktuelno

Snimljen film o slavnom Paladiju i njegovom uticaju na arhitekturu

Iako su zvanično najavljene projekcije samo u Italiji, ovaj dokumentarac gledaće se širom sveta. Film o slavnom Paladiju biće prikazan u 70 zemalja, a verovatno i u našoj zemlji.

Dokumentarni film o slavnom arhitekti Andrei Paladiu režirao je Giacomo Gatti u saradnji sa koautorom Gregorio Carboni Maestrijem. Film simboličnog naslova „Palladio“ traje 97 minuta i govori o ovom slavnom arhitekti iz Padove kroz razgovore s Kennethom Framptonom i Peterom Eisenmanom, koji su poštovaoci paladijevog dela.

Umesto da vodi linearan tok priče, Gatti je odlučio da firm kreira krećući se od kraćih snimaka klasičnih paladijevskih vila, preko razgovora s naučnicima, do priča sa studentima s univerziteta Jejl i Kolumbija.

Pogledajate trejler filma:

Paladijev stil je naročito bio popularan u Engleskoj, dok su u SAD Bela kuća u Vašingtonu i imanje Montičelo u Virdžiniji najčuveniji primeri ovog stila.

Iako je Paladio italijanski arhitekta, rođen u Padovi, njegov rad imao je izuzetan uticaj na američku arhitekturu, te ga je Kongres Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine proglasio „ocem američke arhitekture“. Kroz film se, osim o arhitekturi, govori i o uticaju rada Andree Paladija na društveni i politički život, na način sličan sprovođenju analize jednog arhitektonskog objekta, piše ArchDaily.

Kako bi ovaj slavni istorijski lik što verodostojnije predstavio današnjem svetu, Gatti se osvrnuo i na arhitektonsku konverzaciju i realnost današnjeg življenja u jednoj tipičnoj paladijevskoj vili.

Iako su zvanično najavljene projekcije samo u Italiji, ovaj dokumentarac gledaće se širom sveta. Film o slavnom Paladiju biće prikazan u 70 zemalja, a verovatno i u našoj zemlji.

Paladijev stil

Andrea Paladio (pravo ime Andrea di Pjetro, 1508 — 1580) bio je italijanski pozno-renesansni arhitekta, i najznačajniji arhitekta Mletačke republike na čijoj teritoriji je projektovao mnogobrojne vile, crkve i palate, a najviše u i oko Vićence. Godine 1570, objavio je traktat „Četiri knjige o arhitekturi“. Ideje koje je izneo u ovom delu, bazirane na klasično-rimskim uzorima, dominirale su u evropskoj arhitekturi u naredna tri veka i stvorile pravac paladijanizam. Paladijev stil je naročito bio popularan u Engleskoj, dok su u SAD Bela kuća u Vašingtonu i imanje Montičelo u Virdžiniji najčuveniji primeri ovog stila.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *