Aktuelno, Obuke

LEED trening za zelenu izgradnju

Od 20. do 23. septembra u Nišu, „Colliers International“ će organizovati prvi LEED trening stručnjaka za polaganje ispita iz oblasti zelene izgadnje, za profesionalce koji bi želeli da se uključe u ovaj sve popularniji sektor.

Teme treninga uključivaće osnove zelene izgradnje, cene i koristi, LEED proces overavanja, LEED osnovne koncepte i pojmove u vezi razvoja lokacije, efikasnost korišćenja vode, efikasnost korišćenja energije, građevinski materijal i kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Ovaj kurs je osmišljen da pomogne profesionalcima da nauče sve što je potrebno kako bi položili ispit i dobili sertifikat kao istaknuti stručnjaci u oblasti zelene izgradnje.

LEED (Rukovođenje energetskim i ekološkim dizajnom) je međunarodno priznat sertifikacioni sistem u oblasti zelene izgradnje, kojim se obezbeđuje potvrda treće strane da je zgrada ili kompleks dizajniran i izgrađen korišćenjem strategija za poboljšanje performansi svih važnih komponenti: uštede energije, efikanosti korišćenja vode, smanjenja emisije CO2, poboljšanja kvaliteta vazduha u prostorijama, upravljanja resursima i uticajima koje imaju na životnu sredinu.

Razvijen od strane Saveta za zelenu izgradnju Ujedinjenih Američkih Država (USGBC), LEED obezbeđuje vlasnicima zgrada i izvršiocima poslova jasan okvir za identifikovanje i primenu praktičnih i merljivih rešenja u dizajnu, izgradnji, funkcionisanju i održavanju svih vrsta zgrada – komercijalnih i stambenih. LEED je jedan od najšire prihvaćenih i cenjenih sistema za nezavisnu procenu zelene izgradnje sa preko 6,000 sertifikovanih projekata i više od 28,000 registrovanih projekata u više od 100 zemalja.

U roku od godinu dana „Colliers“ u Srbiji je preuzeo vodeću ulogu pri pomaganju profesionalcima u zemlji u sticanju većeg znanja iz oblasti održive izgradnje. Već je preko 120 profesionalaca i studenata iz oblasti nekretnina, arhitekture, inžinjerstva, unutrašnjeg dizajna i menadžmenta u izgradnji prošlo LEED kurseve u organizaciji „Colliersa“ u Beogradu.

Mada većina ljudi prvenstveno misli o zelenoj izgradnji kao o energetskoj efikasnosti ili obnovljivim izvorima energije (npr. sunčeva energija ili vetar), ona uključuje mnogo više faktora. Projekti dvadeset prvog veka sreću se sa izazovima dvadeset i prvog veka – i prilikama koje se odnose na ove izazove – zahvaljujući povećanoj svesnosti o uticaju izgradnje na ljude, planetu i mogućnost investitora da stvore profit. Investitori, vlasnici, izvođači i zakupci počinju da pored čistog ekonomskog dobitka sve više cene odnos zgrade prema okruženju i zajednici.

Mnoge studije pokazuju da u poređenju sa prosečnom zgradom komercijalnog tipa:

  • Zelena izgradnja štedi 26% energije
  • Zelena izgradnja nudi 13% niže izdatke za održavanje
  • Zelena izgradnja beleži 27% veće zadovoljstvo zakupaca
  • Zelena izgradnja beleži 33% manje gas emisije usled efekta staklene bašte

Prijavite se za sledeći trening LEED stručnjaka za zelenu izgradnju na: www.colliersrise.com/courses ili pozovite 018/527-770 i tražite Jelenu Nešović.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *