Aktuelno

Dom Narodne skupštine dobija novu fasadu i podzemnu garažu

Ispod zgrade Doma Narodne skupštine planira se izgradnja parking garaže, koja bi mogla da bude realizovna u narednih nekoliko godina.

Irada elaborata o stanju zemljišta ispod i okolo zgrade koji se radi u saradnji sa Rudarskim institutom je pri kraju a rukovodstvo parlamenta trebalo bi da se uskoro opredeli za izgradnju tog objekta. Ako dođe do dogovora, predložiće se vlastima Beograda da ga zajednički realizuju.

Da radovi koji se tek planiraju nisu jedini kojima će skupština biti „podvrgnuta“ svedoče već angažovani mastori koji uveliko rade na ekstrijeru i enterijeru. U toku su radovi na dekorativnoj spoljnoj rasveti, pranju i peskiranju fasade, zameni trafo stanice, uređenju biblioteke, što je do sada republički parlament koštalo oko 70 miliona dinara.

Radovi će biti završeni do kraja septembra, s tim što će oni na fasadi biti produženi u oktobru, jer su tokom pranja i peskiranja uočena ogromna oštećenja i pukotine, od krovnog dela, do prizemlja zgrade.

Po završetku tih radova biće puštena i dekorativna rasveta pa će zgrada na Trgu Nikole Pašića u punom sjaju dočekati redovno, jesenje zasedanje.

U planu je i rekonstrukcija platoa ispred zgrade, ali i monumentalnih spomenika u bronzi iz 1939. godine „Igrali se konji vrani“, čuvenog skulptora Tome Rosandića, koji se nalazi ispred glavnog ulaza, a koji su takođe oštećeni.

Foto: Beta

.

Foto: SkyscraperCity

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *