Aktuelno

Peticija za osnivanje Muzeja medicine u okviru Kliničkog centra Vojvodine

Zajedno sa stanovnicima Novog Sada, Pasterov zavod već tri godine gradi priču o potrebi za osnivanjem Muzeja medicine.

U pitanju nije uobičajena priča, niti je u pitanju konvencionalan muzej. Bogat istorijom, narativima, ljudima koji su ga obeležili i sasvim neočekivanim kolekcijama instrumenata, trofeja i arhivske građe, zaveštanim od strane mnogih lekara, Pasterov zavod vas poziva da se pridružite ovoj kreativnoj inicijativi i pomognete u odabiru eksponata za budući muzej.

Inicijativa su započeli studenati arhitekture u Novom Sadu još 2015. godine projektom Adolf. Tada im se u Noći Muzeja pridružilo preko 200 stanovnika Novog Sada i zainteresovanih posetilaca u otkirvanju detalja iz života porodice doktora Adolfa Hempta, osnivača Zavoda.

Drugi deo trilogije realizovali smo 2016. godine. Uz podršku oko 450 sugrađana u projektu Instrumenti, zajedno su istražili skrivene potencijale glavne zgrade Zavoda iz 1922. godine. Ove godine podižu lestvicu i, kako se navodi u saopštenju, sklapaju muzej.

„Klikni za Muzej, ostavi podatke i sa nama si!“ – to je parola studenata arhitekture u Novom Sadu koji su i pokrenuli ovu peticiju.

Na sajtu Peticije24, građani se pozivaju i da obeleže „eksponate u Noći muzeja na adresi Pasterovog zavoda (Klinički centar Vojvodine) i odrede značaj buduće kolekcije“. Noć muzeja održaće se 20. maja 2017. godine u gradovima širom Srbije.

Peticiju možete potpisati ovde.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *