Aktuelno

Pelet: Energent budućnosti donosi jeftinije grejanje

Potrošači koji greju veće površine i koji su do sada koristili ugalj ili ogrevno drvo sve češće se opredeljuju za pelet.

Sto posto ekološki! Ne izbacuje gasove! Ne zagađuje vazduh! Ne sadrži sumpor, hlor, formaldehid, teške metale i druga jedinjenja štetna po zdravlje… uz to je ekonomičan i otvara mogućnost uštede. Reč je o grejanju na pelet – energentu budućnosti. Iako je u Srbiji proizvodnja i prodaja peći na pelet nova, za godinu dana u našoj zemlji otvoreno je pet novih fabrika za proizvodnju ogrevnog peleta

pelet_grejanje-1

Drveni peleti su proizvod u obliku valjčića od visokopresovanog usitnjenog drveta. Sagorevanjem peleta emisije CO2 i prašine znatno su niže od dopuštenih graničnih vrednosti ili praktično ne postoje.

Šta je sve potrebno za ugradnju i kakve su to zapravo peći?

Peći su sastavljene od čelika, ložište od visokootpornog livenog gvožđa, a elektronika je prilagođena uslovima više temperature rada. Dimenzija standardne peći su 7oo mm visine, 450 mm širine i 500 mm dužine pa se lako smešta i u malim prostorima.

Ako u prostoru imate dimnjak minimalnog prečnika 80 mm, peć se spaja direktno na taj dimnjak ili se na spoljašnji zid prostora instalira dimnjak prečnika 80 mm, minimalne visine 1,5 m. Sve peći imaju ventilatore koji kontrolišu rad peći i pospešuju sagorevanje i efikasnost.

peleti_grejanje-2

Grejanje na pelet pokazalo se i kao isplativije od prirodnog gasa, lož-ulja ili ukapljenog naftnog gasa. – Razlika u ceni s vremenom će samo rasti.

Cena peći na pelet snage 9 KW, kaže, za prostore do 100 m2 s ugradnjom i puštanjem u pogon je oko 1.000 evra, a prelaskom na pelet investicija je isplativa u razdoblju od samo 3 do 5 godina.

Pelet treba kupovati na kraju grejne sezone za narednu zimu, jer je tada i najjeftiniji. Krajem aprila fabrička cena peleta bila je 135 do 140 evra po toni, a sada košta i do 180. Na stovarištima košta oko 210 evra, piše RTS.

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *