Skew House u Pančevu (2023); Foto: Miloš Martinović
Aktuelno

Ovih 5 projekata domaćih autora konkurisaće za Piranesi Award 2023

U borbi za prestižno međunarodno priznanje naći će se kuće na Zlatiboru i Bigovu, zgrada u Pančevu, rekonstruisana tvrđava u Kladovu, kao i IT centar u Novom Sadu.

Kao deo međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture, Nagrada Piranesi ustanovljena je 1989. godine i dodeljuje se najboljim arhitektonskim realizacijama i studentskim radovima nastalim u poslednje dve godine na području 11 zemalja srednje Evrope, uključujući i Srbiju.

Tako će se i ove godine, u 34. izdanju Piranesi Award, za međunarodno priznanje čiji je prvi dobitnik bio čuveni Bogdan Bogdanović naći i 5 realizovanih arhitektonskih dela po izboru nacionalnog selektora za Srbiju, kao i tri studentska rada sa univerziteta u Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ovih 5 projekata predstavljaće Srbiju

Da podestimo, pored Srbije, zemlje učesnice su i Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Slovačka i Slovenija, kao i fakulteti u Gracu, Špitalu, Beču, Banjaluci, Mostaru, Sarajevu, Splitu, Zagrebu, Solunu, Budimpešti, Peskari, Trstu, Podgorici, Bratislavi, Ljubljani, Mariboru, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i AA London.

Naš nacionalni selektor Andrej Strehovec odabrao je za ovogodišnju dodelu nagrada Piranesi sledeće projekte: House RI na Zlatiboru arhitekata Dijane Adžemović-Anđelković i Vladimira Anđelkovića iz studija a2arhitektura (saradnici: Isidora Babović, Jelena Bošnjak, Jelena Grozdanić i Minja Mladenović), Porodična kuća Bigovo 3 u Kotoru, Crna Gora, čiji su autori Verica Krstić, Vasilije Milunović i Jelena Ivanović Vojvodić, Skew House u Pančevu (2023) prema projektu prakse Danilo Dangubić Architects, Rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu firme KOTO Ltd (Slobodan Radovanović, Anica Radosavljević, Uroš Kondić i Katarina Vujanac Ćirković), te Schneider Electric Hub u Novom Sadu koji potpisuje beogradski Zabriskie Studio.

U nastavku pogledajte fotografije nominovanih projekata iz naše zemlje koji će konkurisati za priznanje Piranesi Award 2023:

1. House RI na Zlatiboru (2023)

Autori projekta su Dijana Adžemović-Anđelković i Vladimir Anđelković i saradnici Isidora Babović, Jelena Bošnjak, Jelena Grozdanić i Minja Mladenović; Foto: Relja Ivanić

 

2. Porodična kuća Bigovo 3 u Kotoru (2021)

Autori projekta su Verica Krstić, Vasilije Milunović i Jelena Ivanović Vojvodić; Foto: Vladan Stevović

 

3. Skew House u Pančevu (2023)

Autor projekta je firma Danilo Dangubic Architecture; Foto: Miloš Martinović

 

4. Rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu (2022)

Projekat rekonstrukcije potpisuje firma KOTO Ltd; Foto: Opština Kladovo

 

5. Schneider Electric Hub u Novom Sadu (2023)

Autor projekta je Zabriskie Studio; Foto: Miloš Martinović

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *