Drvena zgrada po projektu Voll Arkitekter; Foto: Ricardo Foto
Aktuelno

U ovom gradu petina novih zgrada od sada mora biti od drveta

Holanđani postaju još zeleniji! Nova uredba teži da holandsku prestonicu učini još održivijom tako što će okrenuti obnovljivim materijalima.

Grad Amsterdam naložio je da 20 posto svih novih stambenih projekata u Amsterdamu koji se budu izvodili mora biti izgrađeno od drveta ili drugih materijala na biobazi.

Sporazum, nazvan Green Deal Timber Construction, koji su potpisale 32 amsterdamske opštine podrazumeva povećanje upotrebe drveta u građevinskim projektima, kao i smanjeno korišćenje čelika i betona, odnosno materijala koji stvaraju velike količine ugljen dioksida tokom svoje proizvodnje.

Očekuje se da će holandska prestonica kroz ovaj plan uspeti da ispuni svoj cilj „klimatske neutralnosti“ do 2050. godine, piše Dezeen.

220.000 tona CO2 manje godišnje

Green Deal Timber Construction je potpisan tokom Samita o održivosti ovog oktobra. Kao alternativa drvenoj građi, na kojoj se potencira, sporazum takođe uključuje i rešenje da 20% svih novih stambenih objekata bude izgrađeno i od drugih materijala na biobazi, odnosno onih koji su dobijeni od biorazgradivih materija, poput konoplje i plute.

Očekuje se da će ovaj potez smanjiti emisiju ugljen dioksida u gradu za približno 220.000 tona godišnje, što je ekvivalentno prosečnoj emisiji koju stvori 22.000 domova. Takođe, očekuje se i značajno smanjenje emisije azota.

Rhythm House, Amsterdam, foto: Norbert Wunderling

Jedna od najvećih prednosti drveta je u tome što može da apsorbuje velike količine ugljenika iz atmosfere.

Izgrađene strukture, globalno gledano, su trenutno odgovorne za oko 40% svih emisija gasova staklene bašte. Da bi se ova cifra smanjila, mnoge arhitekte širom sveta se okreću drvetu kao primarnom građevinskom materijalu. Jedna od najvećih prednosti drveta je u tome što može da apsorbuje velike količine ugljenika iz atmosfere i uskladišti ih u samoj zgradi, te na taj način poništi emisije ugljenika koje zgrada stvara tokom svog životnog veka.

„Iako nas je upotreba abiotskih materijala u građevinarstvu dovela do velikih visina, ovi materijali imaju veliki uticaj na životnu sredinu. Poslednja generacija masovne proizvodnje od drveta može zameniti ove materijale na način koji nema štete na životnu sredinu.“, rekao je Pablo van der Lugt, istraživač na Institutu AMS.

Drvo osvaja sve meridijane

Pohvalno je da Amsterdam nije jedini grad koji je uveo zakone koji podstiču upotrebu biomaterijala. U Njujorku je gradsko veće odobrilo upotrebu masivnog drveta za izgradnju zgrada visine do 26 metara. Francuska Vlada se 2020. godine složila da nove javne zgrade u zemlji moraju biti izgrađene od najmanje 50% drveta ili drugih prirodnih materijala.

Kako bi se doprinelo što boljoj realizaciji sporazuma, grad Amsterdam će takođe ulagati i u istraživanja koja se baziraju na razvoju drveta i materijala na biobazi koji se primenjuju u građevinarstvu, kao i u kompanije koje su posvećene tome da grad postigne svoje ciljeve u ovoj oblasti.

Iako sporazum primarno pomaže Amsterdamu da postane ugljenično neutralan, njim se takođe podržava cilj grada da postigne kružnu ekonomiju jer se drvo i drugi materijali na biobazi lako ponovo koriste i recikliraju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *