Novi objekti

One Trade Center: Pogledajte najvišu kulu u SAD

Odbor američkih arhitekata proglasio je novoizgrađeni njujorški One Trade Center, visok 541 metar, najvišim neboderom u Sjedinjenim Državama, prenosi BBC.

Odbor je svoju odluku proglasio u Čikagu, gradu u kojem se nalazi dosadašnja najviša građevina Willis Tower, nekadašnji Sears Tower, visok 442 metra.

Antony Wood, predsednik Odbora za visoke zgrade i urbana područja, rekao je da je odlučeno da se 124-metarski šiljak na vrhu One Trade Centra prizna kao trajna struktura zgrade, čime je neboder izgrađen na mestu tornjeva blizanaca srušenih 11. septembra preuzeo titulu najviše građevine u SAD-u.

One-World-Trade-Centre_dezeen_1banone-wtc-spire-photo-side

Pošto neboder bude u potpunosti dovršen 2014. godine, šiljak na vrhu služiće kao antena. Bez šiljka na vrhu One Trade Center bio bi nešto niži od Willis Towera, a oba nebodera teško se mogu meriti s divovskim 830 metara visokim Burj Khalifom, najvišim neboderom na svetu izgrađenim u Dubaiju.

One-World-Trade-Centre_dezeen_2

One Trade Center je visok 1776 stopa, što je simbolička referenca na godinu potpisivanja Deklaracije nezavisnosti SAD-a.

One-World-Trade-Centre_dezeen_3_1000

Odbor za visoke zgrade i urbana područja smatra se neformalnim konačnim autoritetom za visine nebodera širem sveta.

US-CONSTRUCTION-WORLD TRADE CENTER

Pogledajte i ubrzani snimak građena nove kule.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *