Nameštaj i oprema

Kako osmisliti funkcionalnu TV policu u dnevnoj sobi

Polica za televizor i knjige je komad nameštaja koji se može dobro uklopiti u svaki prostor, ali ako je dobro osmišljen. Pogledajte na šta treba da obratite pažnju.

Mesto za televizor je uglavnom (ili nažalost) najdominantniji zid ka kojem je okrenut sav ostali nameštaj u stanu. Upravo zbog toga treba dobro osmisliti dizajn TV police jer će sve oči biti uprte u nju.

Uzećemo primer TV polica Tomasella sa kojim se ova poznata italijanska kompanija predstavila na Sajmu nameštaja u Milanu. Ono što se odmah može primetiti jeste da se na zanimljiv način smenjuju otvoreni i zatvoreni elementi tako da i one manje reprezentativne svari, koje nisu za izlaganje, mogu naći svoje mesto u nameštaju u dnevnoj sobi.

Univer ili MDF?

Sigurno se pitate kako ovo sami možete da izvedete u svom stanu? Krenimo ispočetka! Nameštaj za biblioteku i TV policu najčešće se izrađuje od univera ili od MDF-a što je malo skuplje rešenje. Ukoliko se odlučite za univer, najbolje je da se uzmete jednobojni univer (beli, sivi, bež) i njega uparite s univerom u teksturi drveta. Nijansu jednobojnog univera prilagodite postojećem nameštaju. Ne savetuje se korišćenje jačih boja jer same knjige i detalji na policama će svakako sami doprineti šarenolikosti. Naravno, manji komad u boji je uvek dobrodošao.

Umesto ručkica koriste mehanizme za otvaranje na dodir ili ukopane ručkice duž celih frontova.

 

Što se tiče ručkica, najbolje je da ih ne koristiti uopšte jer one nisu u trendu. Umesto njih koristite mehanizme za otvaranje na dodir ili ukopane ručkice duž celih frontova. Još jedno rešenje za odsustvo ručkica na visećim elementima jeste da front bude duži i prepušten u odnosu na korpus elementa. Ovaj prepust će vam omogućiti da otvorite element.

Ukoliko je deo iza televizora obložen u drvetu, to omogućava da kablovi od tehnike ne budu vidni.

U sklopu televizora i biblioteke možete napraviti i manji radni sto jednostavnim spuštanjem fronta na makazice. Obratite pažnju na visinu, to jest, da kada je spuštena ploča stola treba da bude na visini od 75 cm od poda. Pogledajte sliku ispod:

Uvek je dobro da se iza drvene obloge na zidu postavi i indirektno svetlo, LED traka, male jačine koja će davati dubinu i naravno uticati na atmosferu u prostoriji.

Pogledajte još neke interesantne modele TV polica:

Foto: Tomasella

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *