Švedski sud zaustavio je izgradnju projekta Dejvida Čiperfilda vrednog 100 miliona evra obrazlažući da će ovaj objekat napraviti „veliku štetu“ gradskoj obali.

Plan izgradnje kulturnog centra i novog stalnog doma institucije za dodeljivanje Nobelove nagrade u Stokholmu po projektu slavnog arhitekte, osujećen je. Naime, švedski sud presudio je da bi izgradnja ovakve zgrade na narušio identitet obale grada i da bi mu naneo „veliku štetu“.

Čelnici u Čiperfildovoj firmi su ostali zatečeni nakon presude suda. „Naravno, ovo nije presuda kojoj smo se nadali, i stoga smo veoma razočarani“, navodi se u saopštenju iz berlinske filijale.

Izgleda da se sudijama nije svideo objekat sa zlatnom fasadom u centru grada.

Projekat na poluostrvu Blasieholmen, u najužem gradskom jezgru, predviđao je izgradnju objekta sa zlatnom fasadom na samoj obali. Izgleda da se ovako radikalno i hrabro rešenje nije svidelo sudijama.

Konačan sudbina ovog objekta znaće se nakon žalbe koju će uložiti Grad Stokholm koji je poručilac ovog posla. Ukoliko odgovor bude negativan, projekat Nobelovog centra će biti vraćen na početak.

Foto: David Chipperfield

Kad ste već ovde…