Trg Svetog Trojstva u Somboru; Foto: Miloš Novaković
Konkursi

Raspisan konkurs za uređenje Trga Svetog Trojstva u Somboru

Konkursno rešenje podrazumeva formiranje afirmativnog ambijenta u istorijskom jezgru u centru grada, a radovi se predaju do 26. juna 2023. godine.  23. juna 2023. godine.

Grad Sombor raspisao je otvoreni, anketni, jednostepeni i anonimni urbanističko-arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja parternog uređenja Trga Svetog Trojstva u tom vojvođanskom gradu.

Zadatak konkursa se pored arhitektonskog uređenja odnosi i na urbanističko sagledavanje i uređenje prostora trga, što zahteva i rešavanje saobraćaja, infrstrukture, dizajniranje opreme, uređenje zelenila i drugo.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto lokacije; Foto: Google Earth

Prostor od kulturno-istorijskog značaja

U skladu sa potrebama građana i težnjama Grada Sombora da se otvoreni javni gradski prostor i sadržaji koji se organizuju u okviru istog učine dostupnijim, aktivnijim i atraktivnijim za različite grupe korisnika, konkurs je raspisan sa ciljem izbora najboljih arhitektonsko-urbanističko-pejzažnih rešenja za parterno uređenje Trga Svetog Trojstva.

Cilj je da se u izabranim konkursnim rešenjima omogući funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak na otvorenom javnom gradskom prostoru i uklapanje u kontekst postojećih objekata u neposrednom okruženju imajući u vidu kulturno-istorijski značaj i kontekst predmetnog prostora.

Foto: Konkursna dokumentacija

Celina „Istorijsko jezgro Sombor-Venac“ predstavlja najsloženiji i najatraktivniji prostor grada.

Obuhvat konkursa nalazi se u centralnom delu grada Sombora, u okviru prostorne kulturno-istorijske celine „Istorijsko jezgro Sombor-Venac“ koja je zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja.

Po urbanim karakteristikama, tipologiji izgrađenosti, spomeničkim, ambijentalnim i drugim vrednostima celina „Istorijsko jezgro Sombor-Venac“ predstavlja najsloženiji i najatraktivniji prostor grada Sombora.

Veliki broj kulturnih dobara koja uživaju sve nivoe zaštite, istorijskih vizura, uličnih poteza i istorijski značajnih repernih objekata nalazi se na ovom prostoru.

Obuhvat konkursa odnosi se na prostor koji čine Trg Svetog Trojstva sa objektima koji ga okružuju i delovi gravitirajućih ulica ka istom (Trg cara Lazara, Zmaj Jovina ulica, Laze Kostića, Dositejeva i Pariska).

Granica obuhvata konkursa

Afirmativan ambijent u odnosu na kontekst

Konkursno rešenje podrazumeva formiranje afirmativnog ambijenta u odnosu na kontekst, značaj i visoke kulturno-istorijske vrednosti prostora, sa hortikulturalnim uređenjem slobodnih i zelenih površina u skladu sa potrebama, kako postojećih tako i planiranih sadržaja.

Trg je otvoren javni prostor koji ima značajnu ulogu u aktivnom učešću stanovnika u društvenom životu grada, pa pri uređenju osim ambijentalnih vrednosti, funkcionalnosti i adekvatnosti i atraktivnosti dizajna, treba omogućiti i aktivnu upotrebu prostora u smislu različitih načina korišćenja i podsticaja na interakciju, komfor, osećaj bezbednosti kao i adekvatno održavanje u komunalnom smislu i u smislu odnosa korisnika prema prostoru i održivosti.

Projektantska rešenja se moraju zasnivati na filozofiji unapređenja kvaliteta života i životne sredine u skladu sa principima održivog razvoja. Sve planirane intervencije treba da su u funkciji podizanja kvaliteta ovog prostora i afirmacije svih njegovih potencijala, a prioritet bi trebalo dati realnim i održivim rešenjima., navodi se u projektnoj dokumentaciji.

Pozicije zadatih pravaca za 3D prikazivanje rešenja

Nagrade i rokovi

Pravilima konkursa predviđena je dodela prve nagrade u neto iznosu od 170.000 RSD, kao i dva otkupa u neto iznosima od po 75.000 RSD, o čemu će odlučivati petočlani stručni žiri kojim predsedava Elvira Dragić, dia.

Radovi se predaju do 26. juna 2023. godine  23. juna 2023. godine, najkasnije do 11.00 časova (po lokalnom vremenu), bez obzira na način predaje (neposredno ili poštom). Učesnici na konkursu sami snose sve troškove slanja svog konkursnog rada.

Rok za dodatna pojašnjenja u vezi sa stručnim pitanjima traje do 26. maja, a rok za objavljivanje odgovora na stručna pitanja je 2. jun 2023. godine.

Rok za dodatna pitanja u vezi sa pripremanjem ponude tj. konkursnog rada je najkasnije 6 dana pre isteka roka za predaju radova.

Konkursna dokumentacija se preuzima besplatno sa zvanične internet stranice Grada Sombora.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. miki

  za početak ili promeniti ljude tu seljanu koja radi u urb. zavodu i donosi odluke ili uvesti naredbu max 4 boje čitav grad! čoveče divan sombor unakažen tom tkz. kajsija bojom i puding vanila, unakažen grad brateeee…. imate fantastičnog čoveka , super velikog gospodina dragana stojkova pa neka vam sastavi čovek boje ako ste toliki bolidi, a ne da grad izgleda ko jeftino vašarište!

 2. Miloš

  Sramota nad sramotama! Konkurs za jedan od najlepših trgova u Srbiji, a prva nagrada samo 1400 EUR!!!
  Na šta to liči?!

 3. Arhitekta

  Fond za nagrade je zaista sramotno mali, novac predviđen za 1. nagradu ne bi mogao da pokrije ni samo broj traženih rendera. Verujem da se iz budžeta grada više novca potroši za 2 ručka nekog funkcionera.
  Urazumite se i ponovo raspišite konkurs, evo pravićemo se da ništa nismo videli.

 4. Pera

  Ljudi, resila gradska uprava da raspise konkurs za izradu dokumentacije za male pare. Ovde uopste nije akcenat na idejnom resenju trga, vec su se dosetili da neko odradi njihov posao oko izrade dokumentacije analize lokacije, konteksta, objekata itd. Pogledajte u raspisu konkursa sta sve traze pre nego sto pocnete da radite na resenju. Traze desetine crteza kojekakvih situacija sa analizama, predmer, predracun, desetine rendera, istrazivacki rad??? koji se odnosi na prikaz trga kroz vreme, i ko zna sta jos. I sve to za mizeriju od nagrade. Pa sve i da je za nekog namesten konkurs, taj ce se nesretnik debelo namuciti da odradi sve obavezne priloge. Mogli su komotno da raspisu konkurs na freelanceru i upworku da im indijci rade za dz, jer su nasi arhitekti razmazeni pa nece da rade za te novce.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *