Urbanizam

Stokholm izbacuje automobile iz centralne gradske zone

Najprometnije čvorište prestonice Švedske dobiće novi izgled kao i funkciju u kojem pešaci imaju glavnu reč.

Stokholmski kvart Slusen trenutno prolazi kroz temeljni proces arhitektonske i urbanističke transformacije po projektu renomirane arhitektonske firme Foster + Partners.

Okosnicu projekta nazvanog Melarterasen, po jezeru Melaren na kojem leži veći deo Stokholma, čini prostor organizovan na tri nivoa koji nudi različite namene kako bi sugrađani i turisti što više zaposeli ovaj deo grada koji je do sada bio potpuno zakrčen automobilima. Po novom planu, za njih više nema mesta!

Pogledajte kako do sada teku radovi:

Tamo gde su nekada gospodarili automobili, sada se pravi javni prostor koji izlazi na jezero Melaren.

 

„Melarterassen će biti nova destinacija u Stokholmu, s prodavnicama, kafićima, restoranima i povezanim pešačkim stazama direktno do Gamla Stana, starog dela grada. Ova prometna gradska četvrt biće takođe i spektakularno novo mesto za organizovanje performansa i umetničkih dešavanja.“, rekao je za ArchDaily Spenser de Grej iz firme Foster + Partners.

Prostor se naslanja na jezero Melaren

Tamo gde su nekada gospodarili automobili, sada se pravi javni prostor koji izlazi na jezero Melaren. Automobili i javni gradski prevoz maksimalno su pomereni da zauzimaju što manje mesta.

Prostor je organizovan na tri nivoa

Centralno postavljeni terasasti objekat predstavljaće vezu između okolnog nivelisanog prostora. Zahvaljujući liftovima i eskalatorima, koji će raditi 24 sata dnevno, stanovnici Stokholma, kao i turisti, moći će jednostavno da pristupe različitim okolnim zonama grada.

Povezano: Šta zimi raditi u Stokholmu

Prostor će biti povezan pešačkim stazama direktno do Gamla Stana

Javne terase omogućiće pogled na čitav grad.

Pametna staklena fasada dizajnirana je tako da se prilagodi promeni vremenskih uslova, tako da će u objektu biti prijatna temperatura i leti i zimi.

Radovi na ovom velikom projektu usred centra grada započeti su, a plan je da Melarterassen bude u potpunosti realizovan 2025. godine.

Melarterassen bi trebao da bude realizovan do 2025. godine

Na ovom sveobuhvatnom projektu, Norman Foster sarađuje sa švedskom firmom Berg Arkitektkontor, pejzažnim dizajnerima White Arkitekter i kompanijom koja se bavi rasvetom ÅF.

Rendering: Foster + Partners

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *