Građevinarstvo

Prvi na svetu prednapregnuti betonski most nastao 3D štampom

Nakon štampanja, elementi se prednaprežu i potom spajaju na licu mesta kako bi formirali pasarelu.

Tehnološki fakultet u Ajndhovenu raspolaže robusnim 3D štampačem koji može da štampa zaista velike predmete. Sledeći predmet koji izlazi iz ovog štampača jeste prvi na svetu 3D štampani prednapregnuti betonski most!

Most za bicikliste i pešake biće montiran u malom holandskom mestu Gemert, i to će biti prve takve vrste zahvaljujući inovativnom tehnici štampanja koja smanjuje otpad, piše portal 3D Print.

Pogledajte kako to izgleda štampanje i prednaprezanje elemenata:

Most će biti napravljen iz štampanih betonskih komada u obliku spirale koji će se potom prednapregnuti sajlama.

 

Iako je u Madridu, ranije ove godine, zvanično instaliran prvi 3D štampani most na svetu, verzija u Gemertu je nešto sasvim drugačije. Most će biti napravljen iz štampanih betonskih komada u obliku spirale koji će se potom prednapregnuti. Kroz šupljine će se provući sajle koje će se nakon prinošenja čeonog betonskog elementa prednapregnuti. Ovako se dobija kompaktan betonski blok sposoban da ponese velika opterećenja s minimalnim ugibima.

3D štampanje elemenata u obliku spirale
Korišćena je gušća betonska mešavina od uobičajene

Betoniranje bez oplata

Prilikom štampe koristi se betonska mešavina koja je gušća od uobičajene u cilju da elementi zadrže svoju formu po izlasku iz mašine. Ovakvim procesom smanjuje se otpad što je veoma važno s aspekata zaštite prirodne sredine jer se proizvodnjom betona oslobađa ugljendioksid. Takođe, štampanjem betona lišava se potreba za oplatama čime se takođe smanjuje količina materijala potrebna za izvođenje objekta.

Prednaprezanje betonskim elemenata sajlama

Inženjeri s fakulteta u Ajndhovenu su zajedno s timom iz holandske kompanije BAM Infra proveli dva meseca na štampanju delova mosta koji će krajem septembra biti sastavljeni u pasarelu preko jedne rečice.

3D štampač impresivnih dimenzija

Foto: BAM Infra

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *