Izvođenje

Nije lepa ali je izdržljiva: Ova 3D štampana kuća otporna je na jake zemljotrese

Kineska kompanija napravila je za samo 45 dana kompletnu kuću od 400 kvadrata koristeći tehnologiju 3D štampe.

Nekada su 3D štampači pravili samo sitnije predmete i pojedine delove nameštaja. Kako su vremenom napredovali, postajali su sve veći i složeniji, tako da su sada sposobni da „odštampaju“ kompletnu kuću. I to kakvu!

Kineska kompanija HuaShang Tengda napravila je kuću 3D štampačem koja može da izdrži zemljotrese jačine do 8.0 po Rihterovoj skali!

China-3D-Printed-House-3

Iako oni nisu prvi koji su napravili 3D štampanu kuću, svakako su prvi koji su to uradili iz jednog dela. Uglavnom se do sada štampao deo po deo, pa se to sve posle sastavljalo na licu mesta. U ovom slučaju, veliki 3D štampač razvijan nekoliko godina je za svega 45 dana napravio kuću od 400 kvadrata kao jedna celina, piše Inhabitat.

Zemljotres jačine 8.0 spada u razarajuće zemljotrese koji mogu prouzrokovati ogromnu štetu i do hiljadu kilometara od epicetra.

Za potrebe pravljenja kuće iskorišćeno je 20 tona betona. Kompanija, doduše, nije objavila koji je tačno cement koristila niti koja je bila receptura za betonsku mešavinu.

China-3D-Printed-House-2

Ono što svakako izdvaja ovu kuću od ostalih napravljenih istom metodom, jeste činjenica da može da izdrži veoma jake zemljotrese. Podsetimo, zemljotres jačine 8.0 spada u razarajuće zemljotrese koji mogu prouzrokovati ogromnu štetu i do hiljadu kilometara od epicetra.

Pogledajte i kako su Kinezi izveli rekonstrukciju mosta za svega 43 sata.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *